Wethouder Matty Siersema stapt op

Aan het begin van de raadsvergadering van afgelopen donderdag was de sfeer al direct niet erg vriendelijk. “U hebt ontslag genomen dus op zich is het vreemd dat u hier zit”, aldus de burgemeester tegen Matty Siersema. “Mijn ontslag wordt door de raad gegeven, ik wil mijn besluit zelf toelichten”, is haar reactie. Allereerst werden alle raadsleden om een oordeel gevraagd over deze kwestie. Een aantal partijen verleent direct ontslag (o.a. omdat zij geen teamworker zou zijn ). De PvdA betreurt haar besluit en schrok van de redenen; opzegging van de gebruikersovereenkomst met de St. Menterheem en het personeelsbeleid (er heerst een angstcultuur op het gemeentehuis volgens de wethouder). Zij wil eerst graag een toelichting. Na de rondgang bleek dat de meerderheid van de raad (9 stemmen voor) al direct ontslag verleende aan Matty Siersema. Wettelijk gezien was zij op dat moment geen wethouder meer, hetgeen voor de burgemeester reden was om haar dringend te verzoeken om de vergadering te verlaten.

“Mijn eigen fractie laat mij vallen”, zegt zij geemotioneerd buiten de raadzaal. Dit omdat de twee raadsleden van Kritisch Menterwolde nog wel in de raad blijven zitten. “Zoals het vanavond ging werkt men ook in het college. Aan het begin van de vergadering heb ik gevraagd om mijn ontslag toe te mogen lichten. Dit was voordat de raadsleden het woord kregen. “
Ook Herman Blaauw, fractievoorzitter van Kritisch Menterwolde, betreurt de situatie. Hij is echter van mening dat de partij drie jaar geleden in een coalitie is gestapt en er zijn destijds afspraken gemaakt voor vier jaar. Deze termijn willen de twee zittende raadsleden afmaken. “Door in de coalitie te blijven zitten hebben we invloed. Door een onderdeel in de portefeuille kreeg zij wroeging. De meerderheid beslist echter en de kant van die beslissing gaan we ook uit. Zij had hier een draai aan kunnen geven. Er is een minderheid in de coalitie als wij opstappen en dan is er een probleem om het coalitieprogramma te blijven uitvoeren tot de verkiezingen van 2014.”
De brief waarin ex-wethouder Matty Siersema toelichting geeft op haar ontslag kunt u hieronder lezen.


Geachte leden van de Raad,

Na bijna drie jaar als wethouder van de gemeente Menterwolde te hebben mogen functioneren vraag ik u mijn ontslag in overweging te willen nemen.
In mijn optiek was ik een betrokken en hard werkende wethouder die bovenal van duidelijkheid, rechtlijnigheid en oprechtheid hield.

Wat was ik blij met de portefeuilles die ik kreeg. Ik liep zingend over straat en wilde er wat van maken.
“De Heemtuin” was een onderdeel waarbij ik dacht: “Alles uit mijn portefeuille komt hier bij elkaar: toerisme en recreatie, milieu, openbare werken en burgerparticipatie. Het kan niet beter, wat een kansen!”
Maar de Heemtuin werd een hoofdpijndossier omdat er andere krachten waren die voortdurend aan haar pijlers knaagden.

Nu is de maat vol. Het college in meerderheid stelt u voor om de gebruiksovereenkomst met de stichting Menterheem niet te verlengen. Ik kan mij daar niet in vinden. Temeer daar er mede op uw verzoek een haalbaarheidsonderzoek heeft plaats gevonden met daarin, zeker op de korte termijn, uitvoerbare suggesties en aanbevelingen.
Ik denk in kansen en niet in doemscenario’s.
Wat in deze kwestie ook bevreemdend is, was het ambtelijk advies. In twee versies luidde het advies juist: “de gebruiksovereenkomst voor een jaar te verlengen en een plan van aanpak te maken.”
Versie drie bleek zonder mijn medeweten een totaal andere. Namelijk de gebruiksovereenkomst niet te verlengen. Het management had gesproken.
Kortom, ik bleef bij mijn overtuiging en ging niet akkoord.

Vervolgens werd er in BW gesproken over hoe het dan in de raadsvergadering van 27 juni behandeld zou moeten worden. Mijn voorstel was om zakelijk de twee voorstellen aan u te melden en de keuze vervolgens aan u te laten.
Op de vraag of ik het meerderheidsstandpunt ook “met verve” zou kunnen verdedigen, was ik duidelijk. Dat kon ik niet.
Toen ter sprake kwam of ik het dossier Heemtuin nog wel zou kunnen behouden, gezien mijn opstelling, opperde ik, eerst de raadsvergadering maar eens af te wachten.
Dit werd van tafel geveegd en men vond dat iemand anders het maar moest doen.
Voor mij is dit onacceptabel.
Ik ben een warm pleitbezorger voor de Heemtuin en voor het Stichtingsbestuur Menterheem. Hun inzet, betrokkenheid en deskundigheid zullen, als de Heemtuin in de markt zou worden gezet, niet snel geëvenaard worden.

Kortom, leden van de Raad, ik kan niet aanzien dat een collega dit dossier onder haar hoede neemt.

De ontwikkelingen rond de Heemtuin baren mij weliswaar zorgen, maar het zijn niet mijn grootste zorgen.
De Procedure Heemtuin is de bekende druppel die het glas doet overlopen. (En dan te bedenken dat mijn glas altijd half vol is.)

Waar ik nachten van wakker lig, is het huidige personeelsbeleid binnen de gemeente. In plaats van “human resource”, wat college en OR wilden, wordt er, sinds ongeveer een jaar, een “top-down” regime toegepast.
Niet alleen naar het personeel, maar zelfs naar leden van het College.
Het ambtenarencorps van onze gemeente was ons visitekaartje.
Hardwerkende ambtenaren die met kennis van zaken uw wensen en die van het college vorm gaven. Altijd bereid om over te werken, om net even meer te doen. Collegialiteit was een hoog goed, evenals solidariteit. Trots op hun werk, op de gemeente en dat droegen ze ook overal uit. Daarbij ontbraken humor en de nodige grappen niet. Ach, u weet allen wat ik bedoel….

Overal wordt gereorganiseerd, dat is het punt niet, maar de wijze waarop in onze huidige organisatie met mensen wordt geschoven, is uiterst pijnlijk en verdrietig.
Mensen worden ziek, lopen geknakt rond, lachen niet meer, doen het werk wat moet maar vertrekken klokslags…U zegt het maar.
Zorgvuldig omgaan met personeel, dat was eens…
En dan te bedenken dat we het juist in deze moeilijke tijden samen moeten doen.
Zonder de ambtenaren kan ik als wethouder, niet werken. Voor mij is teamwork van belang. Samen de schouders eronder.
Maar ook dat mag niet meer.
Het is mijn grootste wens dat het tij zal keren, dat er weer met plezier gewerkt zal worden op en rond het gemeentehuis. Want dat geldt natuurlijk ook voor de mensen van de buitendienst.

Ik kan en wil mij niet langer vereenzelvigen met een bestuur dat in feite verantwoordelijk is, maar alles laat gebeuren onder het toverwoord “bedrijfsvoering”. Ik spring in de bres voor onze ambtenaren. Helaas moet het kennelijk op deze manier.

Een voormalig wethouder van de gemeente Oosterbroek stapte op als wethouder met de volgende woorden:
“Mijn geweten is niet ruim genoeg”.
Welnu het mijne ook niet.

Dank voor de vele jaren van samenwerking en de spannende dialogen.
Ik zal het missen.

Wethouder Matty Siersema
Zuidbroek, 27 juni 2013.

Reacties

volgens mij zijn raadsvergaderingen openbaar en mag iedereen als 'publiek' aanwezig zijn.

dus is het verzoek van van Zuijlen niet alleen buitengewoon onbeschaafd maar heeft hij haar ook alleen maar naar de 'bezoekersstoelen' mogen sturen, toch?

of zie ik dat helemaal verkeerd?

Reactie toevoegen