Diftar met kringloopwagen heeft de voorkeur

Er moet door de gemeente bezuinigd worden, ook op de afvalinzameling. De voorkeur van het College en de Raad gaat uit naar Diftar met kring-loopwagen. Alle bruikbare afvalfracties, behalve GFT (Groen, Fruit en Tuinafval) en oud papier, worden huis aan huis gescheiden ingezameld met de kringloopwagen.

Dit zijn kunststof verpakkingen, harde kunststoffen, glas, textiel, metalen en huishoudelijke apparaten. Afhankelijk van de marktontwikkelingen kunnen deze in de toekomst uitgebreid worden met drankkartons. Men gaat uit van één keer per maand inzamelen met de kring-loopwagen. De bedoeling is om goed gedrag van inwoners te belonen: mensen die hun afval goed scheiden en daardoor minder restafval hebben, betalen minder afvalstoffenheffing dan mensen die veel restafval hebben. Ook het aanbieden van minder GFT (door thuis composteren) wordt beloond. Wel is een vangnet nodig voor bijv. minima of medisch afval zoals incontinentiemateriaal. Ook bij het afvalbrengstation zal in de plannen Diftar worden ingevoerd en wordt het afval beprijsd. Volgens berekeningen van KAM (Klankbordgroep Afvalmaatregelen Menterwolde) zijn er de volgende voordelen te behalen met deze vorm van afvalinzameling:
- Vermindering hoeveelheid restafval met 45%
- Stijging afvalscheiding naar 65%
- Verhoging dienstverlening door huis aan huis ophalen bruikbare grondstoffen
- Kostenbesparing jaarlijks € 91.000,- .

De verenigingen blijven bij deze variant de papierinzameling doen. De regie komt echter wel meer bij de gemeente.

Reacties

Ik ben bepaald geen tegenstander van afval scheiden. En ik ben ook bereid, om mijn "grijze" afval naar gewicht en/of frequentie van aanbieden te betalen.

Maar de bovengenoemde plannen lijken mij toch niet echt handig.

Ten eerste: Hoezo zou ik de afvoer van GFT-afval moeten betalen? De gemeente kan er immers winst mee behalen!
Er ZIJN gemeentes, die zelfs extragrote GFT-containers gratis afgeven om de bewoners te stimulieren meer GFT-afval aan te bieden. WANT: vervolgens wordt er door de afvalverwerker compost van gemaakt, die winstgevend (ook aan de bewoners) wordt verkocht.

Jaja, ik mag dan zelf composteren, om GFT kosten te besparen.

Ik zie het al voor me, in al die tuintjes van rijtjeshuizen met hun 200 à 300 vierkante meter, waar sowieso voor de tuingereedschap al een tuinhuisje nodig is, komt vervolgens ook nog een compost te staan. Dan heb je nog maar de helft van je oorspronkelijke tuin over. Verder is een compost nogal bewerkelijk en heeft zijn vieze kanten; als je maar een klein foutje maakt, is het helemaal mis en trektie van alles en nog wat ongedierte aan en begint te stinken.
Nee, bedankt!

Ten tweede: als men echt "kunststof verpakkingen, harde kunststoffen, glas, textiel, metalen en huishoudelijke apparaten" gescheiden aan de kringloopwagen moet aanbieden, en vervolgens ook nog het oude papier in eigen containers moet verzamelen, en alles wordt maar EEN KEER PER MAND afgehaald, heb je straks je garage vol staan met 7 verschillende en verschillend grote containers voor de 7 soorten grondstoffen. Sorry, maar dit gaat toch heel erg ver.

De auto kan er dan trouwens niet meer in, dus die ga je maar lekker op straat parkeeren :-/

ZO zal het NIET lukken, denk ik maar.

Reactie toevoegen