Norovirus op afdeling B1

Afdeling B1 (Longziekten) van het Refaja ziekenhuis heeft momenteel te maken met een uitbraak van het Norovirus (in de volksmond ook wel ‘buikgriep’ genoemd). Bij zeven opgenomen patiënten is dit virus reeds vastgesteld, van drie patiënten is de kweekuitslag nog niet binnen. Daarnaast zijn ook acht medewerkers ziek.
Het ziekenhuis doet al het mogelijke om een verdere verspreiding te voorkomen. Zo worden de getroffen patiënten geïsoleerd verpleegd, wordt er maximaal gereinigd en gedesinfecteerd en wordt de uitwisseling van medewerkers zo veel mogelijk beperkt. Ook worden voorlopig geen nieuwe patiënten meer op deze afdeling opgenomen.

Omdat het Norovirus momenteel in de samenleving actief is, vraagt het ziekenhuis bezoekers met buikgriepklachten (braken en/of diarree) niet naar het ziekenhuis te komen, tot ze 48 uur klachtenvrij zijn.

Norovirus
Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het slijmvlies van het maagdarmkanaal veroorzaken; over het algemeen wordt het ook wel ‘buikgriep’ genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het Norovirus. Braken en diarree zijn de meest opvallende verschijnselen. Meestal beginnen deze klachten tussen de 1 à 3 dagen nadat iemand het virus binnen krijgt. Iemand die ziek is van het Norovirus is enkele dagen voor de ziekteverschijnselen tot ca. 10 dagen daarna besmettelijk.

Reacties

Dat is niet prettig. Is het niet vaak zo dat mensen in het ziekenhuis al een minder immuunsysteem hebben en dat komt dit er nog eens bovenop. Dat is vervelend en zelfs gevaarlijk. Goed dat er alles aan gedaan wordt om verdere besmettingen te voorkomen.

 

Afdeling B1 (Longziekten) van het Refaja ziekenhuis heeft momenteel te maken met een introductie van het Norovirus (in de volksmond ook wel ‘buikgriep’ genoemd)

Reactie toevoegen