Nieuw beleid GroenLinks Menterwolde

In de raadsvergadering van 26 januari jl. heeft de fractie van GroenLinks Menterwolde een voorzet gegeven voor vernieuwend sociaal beleid. Andere, strengere wetten en veel minder geld maken dat de gemeente een nieuw sociaal stelsel op moet zetten. GroenLinks wil daar haar steentje aan bijdragen.
“Wij kijken niet achterom naar oud beleid dat door nieuwe regels uit Den Haag financieel en organisatorisch onmogelijk is geworden”, aldus fractievoorzitter Jolanda Jongedijk. “Dat oude beleid is opgesteld in een tijd waarin de gemeente financieel veel meer mogelijkheden had. Daaraan vasthouden maakt het onmogelijk om binnen de nieuwe regels zo veel mogelijk te doen voor de doelgroepen. Als je echt mensen wilt helpen, moet je constructief te werk gaan.”

De fractie van GroenLinks diende in de afgelopen raadsvergadering een aantal moties in waarmee zij een begin maakt met de sociale lijn die de fractie voor de toekomst heeft uitgestippeld. “GroenLinks vindt het belangrijk dat er op de jeugd wordt ingezet, dat kinderen de kans krijgen mee te doen in de maatschappij”, zegt Jongedijk. “Daarom hebben we een motie ingediend over een ruimhartig participatiefonds voor arme kinderen.”

Maar dat is niet het enige. De fractie van GroenLinks gaf het college van Menterwolde in een tweede motie ook een creatieve, innovatieve opdracht: onderzoek naar en invoering van een financiële stimulans voor WWB-ers, zoals bijstandsgerechtigden in de nieuwe wet heten, die een maatschappelijke bijdrage leveren als tegenprestatie voor hun uitkering. Er financieel op vooruitgaan zal de stap van niet werken naar actief worden kleiner maken. Met deze maatregel wil de fractie stimuleren dat mensen meedoen en vooruit komen. “Het gaat hier om uniek, vernieuwend beleid dat we nog nergens in ons land zijn tegengekomen”, licht Jongedijk verder toe. De motie werd aangenomen; alleen de PvdA stemde tegen.

“Verder maken we ons natuurlijk zorgen om de mensen die komend jaar door meerdere bezuinigingsmaatregelen worden getroffen”, aldus Jongedijk. “Om te voorkomen dat arme gezinnen, werkende armen of chronisch zieken in zware problemen komen, vragen we het college in een derde motie de merkbare stapelingseffecten te inventariseren, om zo nodig tijdig en gericht met steunmaatregelen te kunnen komen. Deze motie werd raadsbreed aangenomen. Zo zie je dat ons sociale vangnet allesbehalve ineengeschrompeld is. Integendeel, armoede wordt zo juist structureel bestreden.”

Reactie toevoegen