Historische Kring Menterwolde - De Veenkoloniën

Hebben de Menterwolmers daar mee te maken? Kijken we naar de namen van de dorpen, dan zeggen ze niet allemaal iets over het veen. Broeck betekent moeras. Noord- en Zuidbroek zijn ontstaan op een hoog gelegen gedeelte omgeven door het moerassige veen. Dat hoge gedeelte is te volgen via Uiterburen.
HKM Menterwolde
Muntendam is ontstaan als dam over de rivier de Munte en Meeden als bewoning bij de weilanden die buiten de dorpen lagen. En zij bestonden al voordat Veendam, Wildervank, de Pekela’s en Hoogezand-Sappemeer uit het veen verrezen. Het huidige Menterwolde lag er letterlijk midden in. Tripscompagnie is het enige dorp dat als veenkolonie is ontstaan.   
De kanalen voor de afwatering en het vervoer van turf werden dwars door onze dorpen gegraven. De bevolking maakte daar dankbaar gebruik van. De middenstand en handel konden hun werkgebied uitbreiden want men werd zo met elkaar en met de buitenwereld verbonden, maar er kwamen ook meer mensen bij. Arbeiders vanuit Duitsland kwamen. Verveners, turfgravers, schippers en scheeps- jagers kwamen hier wonen. Of de bevolking schakelde over naar één van deze beroepen. Ten zuiden van Zuidbroek en Muntendam werd het veen verkocht aan Groningen en deze verpachtte het weer aan Adriaen Geerts Wildervanck. Deze man heeft Veendam en Wildervank gesticht. In Noord- en Zuidbroek hadden boeren volop de gelegenheid hun landerijen uit te breiden op het ontgonnen veen. De producten van het land deed W.A. Scholten aardappelmeel en strokarton bedenken. In  Zuidbroek werd ook een  aardappelmeelfabriek gebouwd, ‘Motké’ genaamd, aan het Winschoterdiep.
Het waren roerige tijden waarover Nick Kieft, historicus bij de HKM, u veel kan vertellen. Waar en wanneer leest u in de advertentie.

Reactie toevoegen