Kerstwandeling Historische Kring Menterwolde

Plaats van vertrek tuingoed Foltz in Meeden. Ontvangst van de deelnemers met gekruide warme appelsap. De groep ging op stap onder leiding van Rienus Zwaneveld, Meedenaar en deskundige op gebied van de historie van Meeden. Onderwerp is de historie van de Oostelijke grens van het dorp Meeden ter hoogte van de Siepsloot. De grens tussen het oude Oldambt en het Reiderland.
Kerstwandeling HKM Menterwolde
Tevens de grens tussen de bisdommen Osnabrück en Munster. In de zomermaanden bedreigde de natheid uit de zuidelijk gelegen venen de oogst. Daarom werden contracten gesloten, waarin werd bepaald dat tijdens de zomermaanden het veenwater achter dijken en sluizen werd vastgehouden. Diverse van deze veendijken zijn nog zichtbaar in het landschap.
Het riviertje dat hier stroomt is de Siep. De naam is afgeleid van Sype, duidend op de sijpelende afvoer van de hogerop gelegen veengebieden. 
Tuingoed Foltz, wiens boerderij de naam Mastenbroek draagt, lag vroeger verder landinwaarts en is een in 1636 door de stad Groningen gekochte, diep landinwaarts uitstrekkende heerd. De stad Groningen kon door eigendom van deze “stadsplaats” controle uitoefenen over de afvoer van turf.
Aan de Bovenstreek staan vier boerderijen op een iets boven het landschap uitstekende verhoging. Een iets verder naar achteren gelegen boerderij is bekend als eerste schuilkerk voor de in 1836 opgerichte gereformeerde kerk. De clandestiene preken door Ds. de Cock werden wel eens verstoord door de veldwachter. 
Bij de laatste boerderij is nog een rest van de oude slingertuin te herkennen. Op deze plek stond al vanaf de zestiende eeuw een boerderij.
Imponerend is het grote elektriciteitsverdeelstation. Onweer zou om deze plek heen trekken. Eén van de deelnemers vertelt dat hij vroeger op deze locatie betonmuurtjes heeft gestort als verdediging tegen aanvallen van de Russen.
Richting Kibbelgaarn is er pauze met glühwein en spekkedikken in de door de HKM provisorisch opgezette horeca gelegenheid. Dan verder naar Kibbelgaarn. Een gebied waar gekibbeld is over de gaarn, de overblijvende scheve stukjes land die ontstaan als de ontginningen van weerszijden elkaar bereiken. De school met de Bijbel geeft aan dat er in dit gebied vroeger meer mensen hebben gewoond. De sloten met opvallend helder bruin water duiden op grote ijzerhoudendheid van de grond. 
Het was een welbestede middag waarin veel is gehoord, gezien en gepraat.

Reactie toevoegen