Jeugdgemeenteraad wordt adviesorgaan

Het begint inmiddels een traditie te worden: de jaarlijkse Jeugdgemeenteraad in het raadhuis van Veendam. Vrijdagavond 21 januari 2011 was het weer zover. De 21 raadszetels werden bezet door 21 gemotiveerde leerlingen van de bovenbouw vmbo, havo en vwo van de Winkler Prins Veendam.
Met elkaar vormden zij een afspiegeling van de zeven fracties in de gemeenteraad. Zij gingen met het voltallige college van burgemeester en wethouders in debat over vier raadsvoorstellen.

De vergadering begon met een pittige discussie over het voornemen van het college het fietspad van Muntendam naar Veendam af te sluiten en om te leggen. Een voornemen dat later in 2011 ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Een actueel thema dat jongeren direct raakt. Voor een aantal scholieren is het de kortste weg uit Zuidbroek en Muntendam naar de Winkler Prins in Veendam. De noodzaak de route om te leggen vloeit voort uit de overlast die de bewoners in de wijk Buitenwoel ervaren in de nachtelijke uren in het weekend. Het is met andere woorden niet de schoolgaande jeugd, maar de uitgaande jeugd die overlast veroorzaakt.
Na het omleggen ervan betekent het langer fietsen voor deze leerlingen van de Winkler Prins. De Jeugdgemeenteraad vroeg het college of er nu écht geen ander middel te bedenken was (bijvoorbeeld zware betonblokken) om te hard rijdende scooters tegen te gaan. En is het plaatsen van een camera niet voordeliger dan voor Euro 270.000,-- een nieuw fietspad aan te leggen? De fractie van GemeenteBelangen diende een amendement in om in het kader van de veiligheid het fietspad meer langs de bebouwde kom aan te leggen.
Wethouder Henk Jan Schmaal legde met een powerpoint-presentatie de voordelen uit van het nieuwe fietspad. Politierapporten wezen uit hoe groot de overlast was. In de afgelopen jaren waren al twintig geplaatste poortjes op het fietspad gesloopt. En hij had één van zijn ambtenaren het nieuwe traject laten fietsen: die deed er vier minuten langer over, dus dat bezwaar van het omfietsen valt mee. Alle fracties hadden moeite met de hoge kosten. Wethouder Schmaal legde de Jeugdraad uit dat bewoners die nu uit hun slaap gehouden worden, straks weer rustig kunnen gaan slapen. Daarmee was de investering voor het nieuwe fietspad “maatschappelijk rendabel.­­”

Na een schorsing van 20 minuten stelde de Jeugdgemeenteraad de vraag of fietsers na afsluiting geen gebruik zullen gaan maken van de drukke en daarom gevaarlijker Middenweg. Uiteindelijk vond er een hoofdelijk stemming plaats: eerst over het amendement van GemeenteBelangen (7 voor, 14 tegen) en daarna over het voorstel van het college: 6 voor, 15 tegen. Burgemeester Meijerman kondigde aan dat dit adviserende besluit een rol zal spelen in de beschouwingen later dit jaar in de gemeenteraad.

Reactie toevoegen