Veerkrachtige toekomst voor ‘De Vereeniging’

Zwijgzaam staat ze te wachten tot ze weer de kracht krijgt om haar aanwezigheid in het landschap recht te doen. Ondertussen heeft de Stichting Nieuwe Bestemming Poldermolen (Stichting NBP) vele wegen bewandeld om financiering te vinden voor deze veenkoloniale pionier. Met financiële steun van de Provincie Groningen, € 10.000,- en een eigen bijdrage van € 2.000,- kan de Stichting NBP per direct aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek voor de oude molenromp op de grens van Tripscompagnie en Borgercompagnie.
Molen Tripscompagnie
Daadkracht
Deze week is in Tripscompagnie de eerste workshop voor het haalbaarheidsonderzoek ‘Nieuwe Bestemming Poldermolen’. Het onderzoek moet leiden tot renovatie en een passende, rendabele bestemming voor de molen. Met de hulp van stichting DBF, DAAD architecten en Molen Adviesbureau Groen worden de recreatieve omgeving en de doelgroepen verkend, wordt er een exploitatie-, en bouwkostenbegroting gemaakt en komt er een passend ontwerp van de authentieke molen met nieuwe bestemming. De bouwtechnische staat en de afmetingen zijn inmiddels in kaart gebracht.

Renovatie voor veerkrachtige toekomst
De Stichting NBP is van mening dat alleen een renovatie en herstelplan voor de poldermolen onvoldoende is. Het doel is om het ook voor de toekomst veilig te stellen. Daarvoor is het vinden van een passende functie voor de molen van essentieel belang. De gedachten voor de nieuwe functie gaan uit naar; een kleinschalige recreatieve invulling in samenwerking met Staatsbosbeheer, een theehuis, een plek voor locale initiatieven, een luxe verblijfsaccommodatie voor twee personen in de authentieke molen en een kookstudio in de molenberg. Het aanwenden van windenergie en aardwarmte zou een duurzame toepassing binnen het plangebied ‘De Groene Compagnie’ en voor de dorpen Tripscompagnie en Borgercompagnie, kunnen betekenen. De exacte koers wordt nu onderzocht. De burgemeesters van Menterwolde en Veendam hebben inmiddels ook hun enthousiasme getoond en ondersteunen de ideeën van de stichting. En ook met de gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn gesprekken over de toekomst van de molen.

Tijd voor renovatie
Delen van de molenromp raken fors in verval. Het houtwerk van het dak en de zolder zijn beschadigd en lek, waardoor de dragende balken niet meer beschermd zijn tegen het vocht. Daarentegen is het fundament nog in prima staat.
Eind maart 2011 is er een realistisch en haalbaar projectplan voor het herstel en de nieuwe bestemming van de poldermolen. Wanneer er voor dit plan bij bestuurders draagvlak is, dan ziet de stichting een grote kans voor realisatie van de volledige renovatie in 2012.
De stichting NBP staat open voor ideeën, suggesties en samenwerking met anderen om deze poldermolen te kunnen renoveren en behouden. U kunt hiervoor
mailen naar lotte@sensecommunicatie.nl.

Historie van de poldermolen
(Bron: www.molendatabase.org)
Op de grens van Tripscompagnie en Borgercompagnie, staat de verlaten molenromp dat ooit het waterschap De Vereeniging’ bemaalde. Dit waterschap werd in 1836 opgericht. De bijbehorende poldermolen werd kort voor de oprichtingsdatum van het waterschap gebouwd. Op 8 juli 1872 ging deze molen in vlammen op. Nog in dat zelfde jaar kreeg molenmaker Reinders uit Hoogezand de opdracht om de molen voor 4.500,- gulden te herbouwen.
Het werd een stevige ronde grondzeiler, of eigenlijk zelfs een soort beltmolen.
De molen werd namelijk op een flinke verhoging geplaatst. De molen kreeg een vlucht van 23.50 meter en een vijzel met een diameter van 1.52 meter. Molen de Vereeniging was daarmee het grootste maalwerktuig in de omgeving.
Zijn opdracht was dan ook niet klein, een polder met een oppervlakte van 372.15 hectare moest worden droog gehouden.

Reactie toevoegen