Notitie beeldbepalende bomen (2e plaatsing)

Op verzoek van Everhard ten Wolde, Voorzitter Stichting Behoud
Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde plaatsen we dit artikel nogmaals op MenterInfo.nl.
De Gemeente is van plan het huidige beleid t.a.v. het kappen van bomen te herzien. Enerzijds zal er voor de burger meer vrijheid komen om bomen binnen de bebouwde kom te kappen, anderzijds zullen karakteristieke, beeldbepalende bomen meer bescherming krijgen. Je zou kunnen zeggen dat er voor bomen een begin gemaakt wordt van een gemeentelijke monumentenzorg.

De Stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten acht dit een positieve ontwikkeling en beschouwt het als haar taak een rol te spelen in de discussie hieromtrent. We willen graag gehoor geven aan de oproep om tot een gedachtewisseling te komen.

De gemeentelijke overheid vindt het noodzakelijk de individuele bomenbezitter in bepaalde gevallen dwingende eisen op te leggen t.a.v. vrijheid van kap en plicht tot herplanting. De achtergrond van dit regulerend beleid zal gelegen zijn in de vaststelling dat een monumentale boom weliswaar materieel eigendom is van de eigenaar van het perceel, maar gevoelsmatig en esthetisch zoveel waarde heeft voor anderen dat de eigenaar niet meer zelfstandig mag beslissen wat hij met dit monument doet. Iedereen zal het erover eens zijn dat bomen in ons dorp en omgeving een belangrijke plaats innemen Bomen kunnen mooi en fraai van kleur, vorm en grootte zijn. Ze veranderen met het jaargetijde, geven ons het gevoel dichter bij de natuur te staan, geven aan de omgeving de maat vanwege hun lengte, geven karakteristieke lijnen aan een dorpsgezicht, etc, etc. Over bomen kan ieder op zijn wijze lyrisch uitweiden. Ieder is het er over eens dat je mooie bomen niet zo maar kapt of beschadigt.

Maar voor wie zijn de kosten van het bezit van een dergelijk monument?

Voor de individuele burger die een monumentale boom bezit, zijn er zowel lusten als lasten. Deze bijzondere bomen, waar het in dit kader over gaat, zijn een lust voor het oog. Het oog met name van degene die buitenshuis, “van buiten af” naar deze boom kijkt. Dit oog ziet vaak meer dan het oog van de trotse, maar misschien armlastige eigenaar, die “van binnen uit”, vanuit zijn huis gezien, van deze boom vaak niet meer ziet dan een dikke stam en veel schaduw in het voorhuis.. De lasten bestaan verder uit de kosten en lasten van onderhoud, uit de beperking van mogelijkheden om huis of erf te veranderen, uit kosten van stormschade van niet alleen materiële zaken, maar ook w-a verantwoordelijkheid naar burgers toe en niet te vergeten uit kosten van opruiming van oude bomen en kosten van nieuwe aanplant vanwege herplantverplichting. De lusten bestaan uit de verrijking van zijn bezit, uit een verrijking van het aanzien van het pand en erf en schoonheid van de tuin en uit een positief gevoel iets voor de gemeenschap en /of dorp te betekenen.

De vraag is of deze boombezitter nog wel een positieve balans ervaart van de verschillende lusten en lasten. Het kan wel eens zo zijn dat een toekomstige boombezitter bij nieuwe aanplant rekening gaat houden met de soort, of er voor zorgt dat zijn boom niet de status van monumentaal of beeldbepalend krijgt.

Wij pleiten er dan ook voor om net als bij monumentenzorg van panden/ gebouwen te komen tot een fonds van “monumenten” zorg van beeldbepalende bomen, waar bij de overheid, zeg maar de gemeenschap, mee betaalt in bepaalde kosten van onderhoud van deze belangrijke boom. Mogelijk kan dit fonds een relatie krijgen met de Bomenstichting. Deze stichting is bezig een landelijk register van Monumentale Bomen op te zetten. Dit fonds zou zijn deskundigheid ook kunnen gebruiken om de boombezitter te adviseren t.a.v. het noodzakelijke en juiste onderhoud van de boom.

Voor de discussie lijkt het ons van belang dat op gemeentelijk niveau aangegeven wordt welke bomen een monumentale rol vervullen en welke normen gehanteerd gaan worden om tot de status van monumentale boom te komen.
Voor het ontwikkelen van een draagvlak binnen de gemeenschap lijkt het ons tevens noodzakelijk dat een discussie gestart wordt t.a.v. de financiële aspecten voor de individuele bomenbezitter. Verder zal de instantie die moet beoordelen of een boom gekapt kan worden onafhankelijk van de gemeente moeten zijn. Met name voor gemeentebomen (bomenrijen als bijv. rondom het Kerkhof, Uiterburen en Julianastraat bij station NS, Tussenklappen, Tripster cie en noem maar op!) moet gelden dat deze procedure met grote zorgvuldigheid wordt gevolgd, daar vooral deze bomen zeer bepalend zijn voor karakteristieke dorpsgezichten. Onze Stichting is van oordeel dat er wel een meldingsplicht voor kap zal moeten blijven. Een rij van bomen kan heel bepalend en karakteristiek zijn in een dorpsbeeld, hoewel de afzonderlijke bomen misschien niet monumentaal zijn. Daar-naast is het zo dat een boom groeit en verandert en in een bepaalde situatie op die bepaalde plek in de tijd monumentaal kan worden als de boom de goede verzorging en onderhoud krijgt.

Everhard ten Wolde
Voorzitter Stichting Behoud
Karakteristieke Dorpsgezichten
Menterwolde

Reacties

De discussie die de Stichting Karakteristieke Dorpsgezichten wil opstarten, verbaast me een beetje.

Sinds jaar en dag geldt in onze gemeente (en in de meeste gemeenten) dat voor het vellen van een boom dikker dan 10 of 15 cm (en met uitzondering van fruitbomen) een kapvergunning nodig. Zo'n kapvergunning kan worden geweigerd als de noodzaak tot kap niet is aangetoond. Ook vernieling van bomen, waardoor ze kaprijp worden, is niet toegestaan. Dat geldt voor iedere boom, monumentaal of niet. Als een burger dit niet als positief ervaart, moet hij geen bomen planten of kopen. Dat is bestaand beleid en daaraan verandert weinig.

Waarom zijn deze regels ingesteld? Twee of drie generaties terug vond men dat Nederland te weinig bomen had en dat daar wat aan moest gebeuren. Daarbij is het particulier belang van de eigenaar, die de lusten en lasten van de boom heeft, ten dele ondergeschikt gemaakt aan het algemeen belang. Daartegen heb ik nooit veel bezwaar gehoord. Wel was het soms lastig behoudenswaardige bomen goed te beschermen. Er was soms sprake van een zekere willekeur en het beschermen van beeldbepalende bomen was soms afhenkelijk van burgers die daarvoor in actie kwamen. Als (inmiddels zieltogende) Stichting Natuur & Milieu Menterwolde hebben we er in het verleden bij de gemeente op aangedrongen de procedures te verhelderen en te gaan kijken of men voor de mooiste bomen niet kon aansluiten bij datgene wat er landelijk gebeurt (bv. de bomenlijsten van de Bomenstichting). De wethouder heeft deze suggestie opgepakt.

Naar aanleiding van de concept bomenlijst heeft de Stichting Natuur en Milieu Menterwolde opnieuw de gemeente aangeschreve. We zijn blij met het ingezette beleid, dat veel opzichten een verbetering en explictering van het bestaande beleid inhoudt. Vooral het vrijgeven van een handvol snelgroeiende bomensoorten betekent een nuttige vermindering van de bureaucratie. Daarnaast een goede zaak dat er een lijst met bomen komt, waarvoor men bij het beoordelen van aanvragen tot kap zorgvuldiger omgaat. Dat kon op grond van het oude beleid ook, maar vooraan gebeurt dat structureler en minder willekeurig.

Wel hebben we bedenkingen geuit: treurwilgen horen ons inziens beschermd te blijven. De concept lijst is soms onvolledig (bv. leilinden of straatbeplanting Kerkstraat-Oost). En we vinden het een verslechtering dat alle bomen in de bebouwde kom die niet op de lijst staan, voortaan vogel vrij worden. Ik citeer:

"Minder positief zijn wij over het voornemen de verplichting tot kapvergunning te laten vervallen voor alle bomen binnen de bebouwde kom die niet op de lijst staan. Dit is – mede gezien de grotere druk op de woonomgeving binnen de bebouwde kom – ons inziens een vrijbrief voor particulieren om bomen te rooien die kennelijk hun woongenot in de weg staan. Dit betekent echter tegelijkertijd een vermindering van het woongenot van anderen die het uitzicht hebben op deze bomen. Daarnaast is het risico groot dat gemeentelijk groen bij infrastructurele werken en bouwprojecten uit kostenoverwegingen in voorkomende gevallen eerder opgeofferd wordt. Wij zouden dan ook graag zien dat de regels die gelden voor bomen buiten de bebouwde kom, ook in de bebouwde kom blijven gelden."

Verder hebben wij gepleit voor een stringentere herplantplicht:
"Tenslotte zouden wij het een goede zaak vinden dat in de verordening wordt vastgelegd dat in het geval beeldbepalende bomen die wegens ziekte of ernstige overlast gekapt moeten worden, in principe een herplantplicht (zo nodig op een andere plek) wordt opgelegd. Dat kan tevens de garantie bieden dat het huidige gemeentebeleid met betrekking tot het eigen bomenbestand ook in de toekomst wordt voortgezet."

Maar in grote lijnen bouwt de gemeentelijke nota voort op het bestaande beleid. Iemand die een perceel grond koopt, weet dat hij bepaalde verplichtingen naar de gemeenschap heeft. Dat geldt ook met betrekking de bomen die hij in bezit krijg. Natuurlijk binnen alle redelijkheid. In die zin zou het goed zijn als er een bomenfonds wordt ingesteld, waaruit onderhoud aan behoudenswaardige bomen wordt gesubsidieerd. Maar het principe dat je niet zomaar mag kappen, is niks nieuws.

P.S.: geïnteresseerden die willen toetreden tot het bestuur van de Stichting Natuur & Milieu Menterwolde kunnen zich nog altijd aanmelden. Er zijn nu drie aspirant-besturders.

Reactie toevoegen