Bijeenkomst dorpsraad Zuidbroek

Vorige week vond de bijeenkomst plaats georganiseerd door de Dorpsraad Zuidbroek bedoeld om de inwoners van Zuidbroek te informeren over de stand van zaken over het Centrumplan Zuidbroek. Hiervoor was wethouder Ploeger ook uitgenodigd. De zaal was redelijk vol en van de 21 bestuursleden van de Dorpsraad waren er acht aanwezig.
Op 29 oktober jl. heeft de gemeenteraad gekozen voor uitvoering van centrumplan A en hiermee het College en de betrokken ambtenaren een flinke uitdaging gegeven. Het pand van de vm. supermarkt moet nog worden aangekocht, hetgeen niet makkelijk is gebleken in het verleden, de woningstichting twijfelt over het geven van subsidie, welke wel in het financieringsplaatje is meegenomen en het zou prettig zijn als er ook overeenstemming bereikt kan worden over de aankoop van gronden aan het Tielmanslaantje met de erven Wolda. Volgens voorzitter Nanno Hamminga lijkt het of er niets is gebeurd sinds 29 oktober, maar achter de schermen is er wel degelijk wat gebeurd. De voorzitter wist te melden dat makelaar H. Smit als onderhandelaar is aangesteld voor de aankoop van ‘de puist’ in het centrum. Hiermee houden weth. Ploeger en de gemeentesecretaris zich nu even op een afstand. Bij de planontwikkeling blijven zij natuurlijk wel betrokken. Ploeger kwam wat later en daarom werden er eerst vragen uit het publiek genoteerd om later aan de wethouder te kunnen stellen. De algemene teneur was wel enigszins dat men al 10 jaar bezig is met centrumplannen en het lijkt of het bestuur hier de hand in heeft. En waarom kunnen er in andere dorpen wel (senioren/jongeren) woningen worden gebouwd en in Zuidbroek niet? Doordat het allemaal zo lang duurt en er weinig openheid is had men toch een wat negatief gevoel. Wethouder Ploeger heeft er zeker goed aan gedaan om deze avond toch te komen, want hij wist de sfeer zeker te verbeteren met zijn verhaal.
“Als bestuurder heb ik beperkingen en als eerste zal de raad over ontwikkelingen worden geïnformeerd,” aldus weth. Ploeger. “Wat is er sinds 29 oktober gebeurd? Er is overleg geweest met diegenen van wie wij eventueel subsidie kunnen krijgen. O.a. met de Provincie, waarbij wij geen problemen verwachten.” Ook vertelt hij dat er binnen het beschikbare budget wordt onderhandeld over aankoop panden en dit gebeurd nu door makelaardij Smit op basis van no cure no pay. Hij heeft hiervoor ca. 3 maanden de tijd gekregen. Mocht dit lukken dan volgt de planologische ontwikkeling. Er is contact geweest met woningstichting Groninger Huis, zij bouwen alleen in de Pijpstraat appartementen of twee onder één kap woningen. De gemeente hoopt snel duidelijkheid te krijgen over het wel of niet verkrijgen van subsidie van de woningstichting.  “Ik zie op financieel gebied op dit moment niet waarom we het plan niet zouden kunnen realiseren. Alleen het tijdspad is onzeker. Dit is o.m. afhankelijk van de aankoop van het gebouw cq. de gronden of een eventuele onteigeningsprocedure. Bij een goed plan doen subsidiënten (incl. Groninger Huis) wel mee.
Ook het vm. Tandemterrein moet worden ingevuld, deze voorwaarde heeft de raad uitdrukkelijk gekoppeld aan realisatie van plan A. Ook hier is men druk mee bezig.”

Reactie toevoegen