Zomerreis Historische Kring Menterwolde

Historische Kring Menterwolde als dijkgraaf in Ostfriesland.
Half 10, zaterdagmorgen, Henk Pol begint met het verhaal van de Dollard. In zicht gebracht met kaarten en foto’s in de kerk van Noordbroek. Hoe het zoute water Groninger en Duitse landerijen in bezit nam. 15 Auto’s rijden daarna de verdere dag volgzaam achter de blauwe bus, waarin bestuursleden Henk Pol, Geert Poelman en nu ook Peter Schouwstra zitten. Zij staan ieder jaar garant voor een historische route.
HKM
De tocht begint over de Oudedijksterweg. De eerste dijk uit 1545. Het wordt duidelijk hoe men in die tijd aangewezen was op hoge en gunstige ondergrond. Kronkelend gaat het door het landschap. Richting Nieuw-Scheemda, dat pas kon ontstaan na 1597, toen de volgende dijk werd aangelegd. Een dijk was geen garantie voor droge voeten. Bij een ongunstige samenkomst van maanstand, tij en windrichting, kon het water er nog overheen komen.
Even buiten Nieuwolda, over de Nieuwlandse weg, worden onmerkbaar de dijken uit 1626 en 1665 gekruisd. En in de verte is de plek te zien waar de vijfde dijk uit 1701 heeft gelegen. In dit gebied zijn kolkgaten te vinden. Ontstaan door dijkdoorbraken. Nu lommerijke, rustgevende natuurgebiedjes.
Richting Finsterwolde worden de plekken van het Grijzevrouwen klooster en klooster Goldhoorn gepasseerd. Vlak voor Ganzedijk begon de zesde dijk uit 1769. Ook Ganzedijk zelf was een dijk die omstreeks 1657 de Modderlanden drooglegde. Er volgt een wirwar aan dijken die de Finsterwolder-, Oostwolder- en Reiderpolder drooglegden. Dan komt de laatste dijk uit 1924 in zicht. Door moderne grondverzettechnieken hoog en recht.
Via Drieborg, Schanskerdijk, dijkhuisjes en schapen rijdt de stoet naar Bunde om het Dollardmuseum te bekijken. Waarin de specifieke koolzaakrol en houten kleischeppen te zien waren. In Bunderhee staat het veel besproken Steenhuis, waarover Otto Knottnerus kan vertellen.
Op de dijk bij Dijsterhuizen is er een prachtig uitzicht. Maar dat is nog niet alles. Vanaf een voormalig booreiland is de boosdoener te zien. De Dollard richting Nederland.
Vindt u dat u iets gemist heeft? Op de website kunt u de route vinden en alles zelf aanschouwen.
En wie had het gevoel een wereldreis te hebben gemaakt? Met de huidige navigatie is Ditzum-Noordbroek maar drie kwartier.

Reactie toevoegen