Zomerreis Historische Kring Menterwolde

In het jaar van de Dollard wil de HKM aandacht besteden aan dit water wat het aanzicht van Stad tot aan de punt van Reide mede heeft bepaald. Volgens Ubbo Emmius is het ontstaan van de Dollard begonnen in 1277 met een dijkdoorbraak langs de Eems.
Daarna kwam steeds meer land onder water te staan. De bewoners deden hun best met bedijkingen en afdamming. Zijlvesten en waterschappen ontstonden. In de strijd tegen het water had men elkaar nodig.
De profeet Jaarfke bleef maar hameren op het versterken van de dijken. Maar door veenafgravingen kwam het land lager te liggen. De dijken werden door oorlogjes niet steeds goed onderhouden. En rampen als de marcellusvloed, St. Elisabethvloed en Allerheiligenvloed deed het zoute water in 1518 tot nabij Groningen staan. In de 16e Eeuw begint men in het Oldambt (vergeleken bij de rest van de Nederlanden zeer vroeg, maar bittere noodzaak) met rechtstreekse provinciale waterstaatzorg. Door het aanleggen van dijken en weer later verder weg gelegen nieuwe dijken werd stukje bij beetje weer land teruggewonnen.
Het zomerreisje van de HKM begint in de kerk van Noordbroek, waar Henk Pol een expositie heeft gemaakt over de Dollard. Daarna gaan we per auto langs verdwenen-, oude- en nieuwe dijken, hopende dat het waterland die dag zijn naam geen eer aan doet.

Reactie toevoegen