SpraakMakend

Het project Spraakmakend dat in 2008 in negen gemeenten in Oost-Groningen van start is gegaan en tot 2011 loopt, geeft de taalontwikkeling van jonge kinderen een extra impuls. In dit gebied is de taalachterstand relatief groot.
Voorlezen: elke dag
Jonge kinderen hebben elke dag voeding nodig om te groeien. Zoals de dagelijkse boterham en de warme maaltijd nodig zijn, is voorlezen ook van belang. Kinderen die veel lezen en vaak voorgelezen zijn, ontwikkelen zich breder en hebben betere resultaten op school en kinderen die zich goed kunnen uitdrukken in taal krijgen meer zelfvertrouwen. Daarmee worden de kansen op een goede plek in de maatschappij vergroot. Op allerlei manieren kunnen wij kinderen helpen bij hun taalontwikkeling. Het belangrijkste advies: begin er vroeg mee. Stimuleren van taal doen we door met kinderen te praten, te zingen en voor te lezen. Zo gaan kinderen van lezen ‘groeien’.

De Leesmeter in elke kinderkamer
In het kader van Spraakmakend is de Leesmeter ontwikkeld. Gemeente, GGD en bibliotheek werken in dit project samen. De Leesmeter is een variant op de groeimeter waarop het (voor)lezen centraal staat. Op de meter staan vrolijke illustraties, zoals een dreumes die zijn eigen knuffels voorleest; een moeder die een kleuter voorleest. Kortom, herkenbare situaties. Bij alle illustraties staan tips voor ouders, opvoeders en beroepskracht om taalontwikkeling op een leuke manier te stimuleren. De tips passen bij de fases van het opgroeiende kind. Het accent is gelegd op de 0-4 jarigen, omdat vroeg beginnen helpt. De illustraties op de leesmeter zijn van Pauline Oud. Bij de Leesmeter zijn allerlei materialen ontwikkeld, zoals een handleiding voor beroepskrachten, folders voor ouders en kleurplaten voor de kinderen. Daarom heen worden er ook nog allerlei activiteiten op het gebied van taal en lezen georganiseerd voor leidsters, ouders en hun kinderen. Op het consultatiebureau worden alle kinderen van 18 maanden gemeten met de Leesmeter. Aan ouders wordt voorlichting gegeven over taal, boeken en voorlezen en de bibliotheek. Iedere ouder ontvangt tijdens het consult een leesmeter van stevig papier en een folder. In 2009 komt de Leesmeter in alle consultatiebureaus, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en in de groepen 1 en 2 van de basisscholen in Oost-Groningen te hangen. Alle peuters kregen op de peuterspeelzaal of het  kinderdagverblijf tijdens de Nationale Voorleesdagen van 21 tot en met 31 januari de Leesmeter uitgereikt.
De bibliotheekmedewerkers gingen 10 dagen lang op pad om in alle peutergroepen in Menterwolde, Pekela en Veendam voor te lezen uit het prentenboek ‘Anton kan toveren’.

Reactie toevoegen