Vogels ringen: het waarom en het hoe

Op 24 februari geeft Rinus Dillerop ’s avonds een lezing in het Paviljoen van de Heemtuin over de vogeltrek. Rinus Dillerop heeft jarenlange ervaring als vogelringer in binnen- en buitenland. Zo ringt hij al ruim 20 jaar in ‘De baggerputten’.

Rinus Dillerop geeft een kijkje in de keuken van een vogelringer. Hij is een ‘doorgewinterde’ deskundige. Hij werkt al 18 jaar als vrijwilliger mee aan ringprojecten van het Vogeltrekstation in Heteren. Hij doet mee aan binnenlandse en buitenlandse projecten.
In de provincie Groningen ringt hij sinds 1995 in het natuurgebied van Staatsbosbeheer ‘De Baggerputten’. Door dat jarenlange onderzoek weet hij of individuele vogels ieder jaar terugkeren naar hun broedplaats.
Heemtuin
Hij neemt u mee in de geschiedenis van het ringen, legt uit wat het doel is en gaat in op de vangmethodes. Er wordt al ruim een eeuw geringd en dat heeft ons veel geleerd over de vogeltrek: waar gaan de vogels heen en waar komen ze vandaan? Daardoor zijn van de meeste vogelsoorten inmiddels de geografische grenzen van zowel broedgebieden als overwinteringsgebieden bekend. Toch is het nog steeds zinvol daar mee door te gaan. Want ringwerk levert nog steeds nieuwe inzichten op; we krijgen meer inzicht in de overleving en verspreiding van verschillende vogelsoorten.
Voor meer informatie kunt u kijken op:
www.vriendenvandeheemtuin.nl

 

Reactie toevoegen