Nieuwe kijk op de Duitse inval in Groningen 10 mei 1940

Al sinds 10 mei 1940 weet men hoe de inval van de Duitsers in Nederland is gegaan. Hoe een pantsertrein bij Nieuwe Schans over de grens kwam om over het spoor Nederland te overvallen, maar tegengehouden werd door opgeblazen bruggen. Door die actie werd Zuidbroek in verhouding zwaar getroffen. Alle bruggen, in totaal vijf, werden opgeblazen wat heel veel schade veroorzaakte aan de bebouwing in de omgeving.
Sipke de Wind uit Leek is gegrepen door de oorlog in het Noorden van het land. Hij is o.a. de Duitse inval in de provincie Groningen opnieuw gaan onderzoeken en raadpleegde dagboeken van Duitse militairen, die in het Noorden waren ingezet en  interviewde Groningse ooggetuigen. Zij gaven verrassende wendingen.
Het verhaal van Sipke gaat vooral over het spoor en de pantsertrein die tot aan Groningen kwam  en de wegen waarlangs de inval plaats vond, o.a. langs het Winschoterdiep, waar ook Zuidbroek een rol in speelt.

Sipke de Wind vertelt over zijn boek

In het museumcafé van het Noord Nederlands Trein en Tram Museum zal deze unieke, nog nooit eerder gehouden lezing, voorgedragen worden op 20 september 2018. Aanvang 20.00 uur. Kosten van de lezing zijn €4,-- voor niet-leden van de Historische Kring Menterwolde.  Consumpties zijn voor ieders eigen rekening.

Reactie toevoegen