Gemeentewapen Midden-Groningen krijgt Koninklijk Besluit

Het gemeentewapen van de toekomstige gemeente Midden-Groningen is door Zijne Majesteit de Koning officieel verleend. Dit gebeurde nadat de Eerste Kamer en de Tweede Kamer het wetsvoorstel herindeling Midden-Groningen hebben aangenomen en ingesteld. De Hoge Raad van Adel heeft het wapen voor Midden-Groningen ontworpen op basis van de drie wapens van de deelnemende gemeenten. Uitgangspunt hiervoor was: het tandwiel van Hoogezand-Sappemeer, de zeedraak van Slochteren en de uitgerukte elzenstruik van Menterwolde. Het wapen wordt verwerkt in het ontwerp van de ambtsketen voor de burgemeester van Midden-Groningen. Hiervoor worden lokale zilversmeden uitgenodigd om een offerte en een basisontwerp te maken.
Beschrijving
De officiële beschrijving van het wapen luidt: “Zwaluwstaartvormig doorsneden; I gedeeld; 1 in keel twee dwarsbalken van zilver met over alles heen een zittende zeedraak van sabel; 2 in sinopel een tandwiel met vier spaken van goud; II in zilver een uitgerukte elzenstruik van sabel gebladerd van sinopel en bevrucht van sabel”.

Gemeentelogo en wapen
Het wapen staat los van het logo van Midden-Groningen. Het logo
staat voor verbinding en je thuis voelen. Dit wordt op alle communicatie-uitingen van de
gemeente gebruikt, zoals drukwerk, briefpapier, gemeentevlag en wagenpark. Het gemeentewapen geeft de geschiedenis van de nieuwe gemeente Midden-Groningen aan en wordt gebruikt bij officiële gelegenheden en in officiële documenten, zoals een trouwboekje.

Inwoner ontwerpt mee
Een inwoner van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de heer Spreen Brouwer heeft in 2016
al een voorstel gedaan voor het ontwerp van het gemeente-wapen. Dit heeft de Hoge Raad van Adel in haar overwegingen meegenomen in het definitieve ontwerp.
Zodra het officiële wapen-
diploma ontvangen is, wordt
de inwoner bedankt door de burgemeester van Hoogezand-
Sappemeer.

Reactie toevoegen