270 WP levert 250 KWH

Met een dergelijke kop boven een artikel moet iedereen wel aandachtig gaan lezen. KWH betekent hier Kilowattuur en WP betekent WattPiek. Voordat u nu vraagt: wat is Wattpiek? is enige uitleg noodzakelijk. Het Zonnepark SunBrouck wordt gerealiseerd met moderne panelen. Ze hebben per stuk een capaciteit van 270 Wattpiek. De kop boven dit artikel geeft aan dat elk zonnepaneel op jaarbasis zo’n 250 kWh aan energie opbrengt. Voor de liefhebber kunnen we melden dar er inmiddels ook panelen verkrijgbaar zijn met een hoger vermogen, namelijk 290 Wp, maar die panelen zijn momenteel zo duur, dat ze economisch gezien niet erg aantrekkelijk zijn. Je verdient ze in een mensenleven vrijwel niet terug. 
In het Zonnepark SunBrouck te Zuidbroek is ruimte voor 4600 panelen, maar in de eerste fase zijn vooralsnog 1200 panelen gepland. Iedereen in de wijde omgeving kan eigenaar worden van 1 of meerdere panelen. Een paneel op het zonnepark heeft geen last van schaduw, niet van een gebouw en niet van een boom. Bovendien is de ligging van het terrein, de voormalige crossbaan in Zuidbroek, zodanig dat de panelen optimaal uitgericht kunnen worden om de maximale opbrengst te garanderen. 
Een zonnepaneel levert een gelijkspanning van ongeveer 40 volt. Deze gelijkspanning kan niet rechtstreeks op het stroomnet Enexis worden ingevoed.  Om dit mogelijk te maken worden zogenoemde omvormers ingezet. Deze verhogen en converteren naar 230/400 volt wisselspanning. Deze omvormers doen dat zeer efficiënt met een rendement van boven de 98%. Er gaat dus bijna geen energie verloren. 
Ook de uitgang van de omvormers is nog niet geschikt om in te voeden in het zogeheten “midden transport net” van Enexis. Dit net heeft een spanning van 10.000 volt (10kV). Om deze conversie mogelijk te maken wordt een transformatorhuis geplaatst die de spanning van de omvormers opnieuw converteert naar 10.000 volt. Deze conversie kost ook weer energie, maar de meting van de aangeboden energie vindt aan de laagspanningskant plaats, en levert voor de energiegebruikers geen nadeel op. Uiteindelijk zal het park na fase 1 met 1200 panelen per jaar ongeveer 300.000 kWh opwekken. 
 
Abracadabra? 
De technische gegevens zijn vooral interessant voor de techneuten onder ons, maar wanneer je eenmaal weet wat je allemaal kan doen met deze hoeveelheden stroom is het echt leuk. Om een idee te geven het volgende:
1 kWh is voldoende om 20 maaltijden in de magnetron op te warmen, 4 avonden tv te kijken, 30 uur uw koelkast te laten koelen en vriezen en 15 cd’s te luisteren.
Geeft dit een goed idee over hetgeen je met 300.000 kWh kunt doen?
Je kunt heel veel plezier hebben van de hoeveelheid groene stroom.  In ieder geval, ook een relatief klein zonnepark levert al een behoorlijke bijdrage aan de noodzakelijke energietransitie. 
 
Coöperatie SunBrouck
De opgewekte energie wordt door de Coöperatie SunBrouck verkocht aan energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD). Zij leveren deze groene energie weer aan hun klanten. De opbrengst van deze verkoop wordt door de coöperatie aangewend om het zonnepark te onderhouden. Hierbij kan gedacht worden aan het bijhouden van het park zoals grasmaaien, reinigen panelen en dergelijke en aan de vaste lasten zoals belastingen, verzekeringen et cetera. Alle mensen die deelnemen aan de coöperatie SunBrouck kunnen per aangekochte zonnepaneel een flinke belastingvoordeel behalen. 
Kijk op de website WWW.SUNBROUCK.NL 

Reactie toevoegen