Historische Kring Menterwolde

De Historische Kring Menterwolde is opgericht in 1998 en heeft ruim tweehonderd leden. Ons doel is: het wekken van belangstelling voor het onderzoeken en/of bestuderen van de geschiedenis in het grondgebied van de gemeente Menterwolde en het bewaren en beschermen van het historisch erfgoed. Op 18 april aanstaande organiseert de Historische Kring Menterwolde een lezing over de archeologie van de Noordelijke kuststreken. Deze lezing zal in het teken staan van de oudste permanente bewoning van onze streek. De Groningse wierden en Friese terpen worden ook wel de schatkamers van de wadden genoemd. Vooral de verdronken dorpen van het Reiderland stonden bekend om hun rijkdom. Veel wierden zijn afgegraven en hebben daardoor hun geheimen prijs gegeven.

De spreker van deze avond is Evert Kramer, geboren op het Noordbroeksterhamrik. Evert studeerde Geografie en Prehistorie aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisme Paleolithicum en was tot zijn pensionering als archeoloog verbonden aan het Fries museum. Tijdens zijn werk zag hij meerdere spectaculaire vondsten voorbij komen.
In de lezing gaat hij in op de meest spectaculaire terpvondsten zoals b.v. de fibula van Wijnaldum. Dit 7e-eeuwse topstuk uit de collectie van het Fries Museum is ingelegd met meer dan driehonderd schitterende granaten en halfedelstenen die afkomstig zijn uit India. Hoe kwamen deze stenen in de 7e eeuw in Friesland?
Evert Kramer zal deze avond ingaan op vragen uit het publiek. Ook wil hij ons iets vertellen over de plek waar volgens hem het eerste Noorbroek onder de Dollardklei kan worden gevonden.

Reactie toevoegen