Goed jaar Groningse musea

Musea trekken onverminderd veel belangstelling. Ook in 2016 wist de bezoeker de weg naar de musea in stad en provincie Groningen te vinden. Naast de vaste collectie en tentoonstellingen trokken de evenementen en festivals veel publiek. De Historische Dagen die Landgoed Verhildersum Leens al enige jaren in augustus organiseert werden door meer dan vijfduizend mensen bezocht. Het Universiteitsmuseum Groningen genereerde veel publiciteit met de deelname aan het succesvolle DWDD Pop-up Museum in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Gastconservator Wim T. Schippers richtte een tentoonstelling in met objecten uit negen Nederlandse musea waaronder het Universiteitsmuseum. 
 
Kloostermuseum Sint Bernardushof Aduard
Het Kloostermuseum in Aduard had in 2016 succes met een expositie over watermanagement, waarmee het museum 15% meer bezoekers ontving dan in 2015. Centraal stond de rol die de monniken uit het klooster hadden in het ontstaan van het cultuurlandschap Middag-Humsterland. De door de monniken aangelegde dijken, sluizen, bruggen en wegen zijn nog steeds in het landschap zichtbaar.
 
Museum Landgoed Fraeylemaborg Slochteren
De Fraeylemaborg zag met name het aantal bezoekers aan het park toenemen. In het park werden van tien kunstenaars follies geplaatst: rare, romantische gebouwtjes die een Engelse landschapstuin als die van de Fraeylemaborg verrijken. “De opening van de follies heeft de aantrekkelijkheid van het landgoed vergroot. Een wandeling op de kronkelende paden in het park is nu nog spannender geworden, omdat de follies niet alleen van de buitenkant maar ook van binnen kunnen worden bezichtigd.”
 
Veenkoloniaal Museum Veendam
Het Veenkoloniaal Museum in Veendam kan terugkijken op een succesvol jaar. De tentoonstellingen ‘De Ploeg op papier’ en ‘Houtgetijden’, werk van Gordon Brown en Ibo Heeres, werden goed bezocht. Daarnaast kon het museum alle Vrouwen van Nu verenigingen afdeling Drenthe, in totaal 1404 dames, verwelkomen.
 
Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen
Het museum beleefde met 35.900 bezoekers een topjaar. Publiekstrekkers van het afgelopen jaar waren de tentoonstellingen de Klassieke Salon,  Outsider Art – Boten, de Pelgrim en de Dame, Made in Stad – 5 Groninger bedrijven-100 jaar reclame en Land van Belofte. 60% van de bezoekers kwam van buiten de provincie Groningen en 15% uit het buitenland. Doordat het museum de laatste jaren met succes grote evenementen als WinterWelVaart en ZomerWelVaart organiseert, worden veel nieuwe mensen bereikt.
 
Visserijmuseum Zoutkamp
Elk jaar weer weet het Visserijmuseum in Zoutkamp meer bezoekers te trekken. In 2016 waren dat er voor het eerst meer dan 5.000. Het bestuur en de vrijwilligers die het museum runnen zijn erg blij met deze stijging. “We hopen het komende jaar wederom deze stijgende lijn voort  te zetten. De themaexpositie voor het komende seizoen zal de ‘loop’ van het Reitdiep onder de loep nemen.”
 
Andere musea die de afgelopen jaren groeiende bezoekcijfers konden laten zien, zijn onder andere Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen, MOW – De Oude Wolden in Bellingwolde, Museum ’t Rieuw in Nuis en Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal. Het Groninger Museum had met de Bowie-tentoonstelling een regelrechte topper in huis.

Reactie toevoegen