Welkom 2017

Graag wil ik u allereerst gezondheid en geluk wensen in het nieuwe jaar. Dat het een jaar vol harmonie en vrede mag worden. Aan dat laatste moeten we helaas twijfelen of het überhaupt vrede zal worden nu er over de halve wereld vechtlustige groepen mekaar de hersenen inslaan.
Waarom moeten mannen altijd vechten! Ach dat was sinds de jaartelling al zo en is er eigenlijk nooit overal tegelijk vrede geweest. Maar laten we wat dichter bij huis blijven. Gelukkig heerst er vrede in het dorp. En dan denk ik aan ons eigen zorgcentrum Gockingaheem waar ouderen die zorg nodig hebben nog steeds vredig mogen wonen. Voorlopig werd er vorig jaar vermeld, maar nu zijn er een aantal personen opgestaan die vechten voor het behoud van dit kleinschalig centrum. Een groot compliment voor die groep! Niets is mentaal beter dan je oude dag slijten in je eigen vertrouwde omgeving tussen medebewoners uit je eigen gemeente. Ik denk nog vaak aan een uitzending van RTV Noord die toentertijd op reportage was in Gockingaheem waar een der bewoonsters zei “Mor ik goa hier nait weg mien jong hor dat zal mie nait gebeur n, nee zie krieg n mie hier nait weg”. Zo dapper gemeend, ik hoop dat ze er nog steeds woont. Ja, er is wat gezegd en geschreven over die broodnodige zorg in ons land. Je moest maar zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ja prima, maar er moet wel goede hulp zijn en dat het niet zo is dat straks de mantelzorger de kurk is waar de hele WMO-zorg op drijft. Vele mantelzorgers zijn overspannen, het is te gek voor woorden. Meneer van Rijn vecht er nog eens voor! Laat het dit alsjeblieft jaar allemaal wat beter geregeld worden en laat “Den Haag” z'n portemonnee maar eens flink omkeren. Tweeduizendzeventien, wat zal het ons allemaal gaan brengen? Wat gaan er wel en niet doen. De een wil meer gaan sporten, de ander toch maar die cursus doen en ook afvallen komt ieder jaar weer in het lijstje voor. Maar of het allemaal gaat lukken...
Weet u wat dit jaar 'uit' is? Onder ander de kinderen Engelse namen geven zoals Brian of Jeffrey, we gaan terug naar Jan, Piet en Klaas. Ook wordt de bakpak weer modern en kunnen we de bikini in de zak van Max stoppen. Oh en wat ook uit is: boerenkoolsmoothies en alle andere prutdrankjes met van die rare bessen en zaden. Mensen neem gewoon stamppot boerenkool net als vroeger met een stukje worst erbij. Al die superdrankjes en vreemde diëten van zogenaamde kookgoeroes, nee we gaan weer terug naar wat de pot schaft. En dan de mannen met hun baarden en knotjes op het hoofd, doe maar weer gewoon, wees zo'n gezellige huis-tuin en keukenman. Oh en wie we gaan koesteren dit jaar is Abby Hoes, u weet wel 'Patty Jagersma uit Winschoten' die de hoofdrol speelt in de TV serie Pettycoat en dan vergeten we die Halina Reyn, die is vaak genoeg te zien geweest op TV. Eigenlijk wil ik ook wel iets veranderen dit jaar. Ik weet niet wie het ooit bedacht heeft, maar waarom geven wij Nederlanders mekaar bij het begroeten altijd (tenminste als het vrienden zijn) drie zoenen. Drie zoenen die ergens in het luchtruim verdwijnen en amper de wang raken. In mijn kindertijd gaven mensen mekaar één welgemeende smakkerd die klonk als een klok. Laten we net als de Engelsen mekaar op ieder wang een zoen geven of één zoen en een omhelzing dat staat toch ook netjes! Hoe u het ook wil en gaat doen dit jaar, ik wens u een heel mooi en vredig jaar.

JP