Dorpshuisbestuur de Broeckhof roept op tot actie!

Afgelopen donderdag vond een bijeenkomst plaats voor de gebruikers van de Broeckhof. De avond werd georganiseerd door het bestuur van de Broeckhof te Zuidbroek. Het bestuur wilde hiermee haar ongerustheid delen met de gebruikers van de Broeckhof over de toekomst van het dorpshuis.
Het stichtingbestuur deelde mede dat zowel Burgemeester en Wethouders van Menterwolde als ook alle politieke partijen waren geinformeerd over de bijeenkomst en uitgenodigd waren aanwezig te zijn. B&W zijn niet gekomen omdat zij volgens eigen zeggen “zijn in de fase van planvoorbereiding en ontwikkeling”. Teleurstelling was er ook over het feit dat de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks niet de moeite hadden genomen deze avond aanwezig te zijn.
Het al ruim 1,5 jaar durend overleg tussen gemeente en het dorpshuisbestuur heeft tot nu toe niet tot concrete gezamenlijke plannen geleid. Sterker nog, het dorpshuisbestuur krijgt de indruk dat er niet echt naar hen wordt geluisterd en dat de gemeente haar eigen plannen maakt.

Ook de werkgroep centrum Zuidbroek en de winkeliersvereniging ervaren dat zij geen informatie krijgen van de gemeente ondanks veelvuldig navragen. De ongerustheid wordt ingegeven doordat het stichtingbestuur het idee heeft dat het gemeentebestuur de functies van de Broeckhof wil versnipperen over diverse locaties in het dorp.
Zo zijn er plannen om een nieuwe gymzaal bij de Brede School te plaatsen en een “paar zaaltjes” onder de nieuw te bouwen appartementen op de locatie van de Broeckhof. Een gedeelte van de sociaal-culturele activiteiten zouden onderdak moeten vinden bij bijv. Hotel Hulsebos en v.d. Valk.
Een paar zaaltjes zijn echter lang niet genoeg voor de vele activiteiten die er in het dorpshuis plaatsvinden. In het eerste halfjaar waren er al zo’n 13.000 bezoekers en dankzij Rene en Ursula Stok vinden er steeds meer activiteiten plaats. Zo’n 80 a 90 groepen/verenigingen maken gebruik van de faciliteiten.
De gemeente wil geen nieuw dorpshuis bouwen voor commerciele activiteiten, zoals bijv. de fysiotherapie, examens en de bibliotheek. Echter zonder vaste huurders en de activiteiten is een dorpshuis niet financieel onafhankelijk te krijgen.
Extra wrang is het geheel vindt het stichtingbestuur dat ze in de jaren 70 de grond en de plannen voor het dorpshuis voor een gulden hebben verkocht aan de gemeente. Dit om de benodigde subsidies in de wacht te kunnen slepen. Naast deze subsidies is het gebouw voor een groot gedeelte via diverse acties door de Zuidbroeksters zelf betaald.
"De gemeente heeft nooit een cent betaald aan de exploitatie en doet al jaren geen groot onderhoud meer", aldus het dorpshuisbestuur.

De onrust is vooral ontstaan doordat de gemeente aan niemand informatie verstrekt en betrekt bij haar plannen.
Volgens een aanwezig raadslid weten de raadsleden van Menterwolde zo mogelijk nog minder omdat de gemeente Menterwolde ook hen niet informeert. Wel weet een van hen te melden dat de wethouder onlangs heeft gezegd dat het college stedenbouwkundig zo ver is dat er plannen bekend gemaakt kunnen worden.
Teleurstelling heerst in de zaal dat op de agenda van de raadsvergadering van 11 september het centrum Zuidbroek en/of de Broeckhof niet staan vermeld. Uit de bijeenkomst kwam duidelijk naar voren dat iedereen het er over eens is dat de functies van het dorpshuis niet versnipperd mogen worden. Een gymzaal bij de Brede School is prima voor gymlessen, maar niet voor sociaal-culturele doeleinden. Verplaatsen kan wel maar dan weer in het centrum, desnoods aan de andere kant van de Spoorstraat. Het bestuur wil B en W duidelijk maken hoe zij en de Zuidbroeksters over een dorpshuis denken voordat B en W concrete plannen aan de raad voorlegt. Hiervoor hebben ze o.a. een handtekeningenactie in gang gezet. In de Broeckhof ligt hiervoor een handtekeningenlijst die tot a.s. donderdag 18.00 uur door u ondertekent kan worden. Deze lijst zal tijdens de komende raadsvergadering worden aangeboden.

Reacties

Uit het interview met Broeckhof-voorzitter Okko van der Poel voor Omroep Menterwolde:

"Allengs werd duidelijk dat met name de projectleider [gemeentesecretaris Klaas Nieland] eigenlijk vond dat er helemaal niet voor commerciële dingen gebouwd kon worden. [...] Zo zei hij ook wel eens: ach, vroeger werden de toneeluitvoeringen ook in een hotel opgevoerd, misschien kan dat nu ook wel weer."

De voorzitter van de Broeckhof stelt daar tegenover:

"Commerciële dingen die nu ook plaatsvinden in de Broeckhof en elders in Menterwolde, bijvoorbeeld in de Menterne. […] Als je de Broeckhof exploitabel wilt houden, zul je daar niet alleen de sociaal-culturele activiteiten moeten houden. […]. Je zult ook commerciële activiteiten moeten hebben. […] Zodat ons dorpshuis een volwaardig dorpshuis is, waar door de commerciële activiteiten weer een sociale binding kan voortkomen. Alleen degene die de kar moet trekken, die aangesteld is als projectleider, had daar volgens mij geen boodschap aan."

Reactie toevoegen