Diamanten bruidspaar in Zuidbroek

Het echtpaar Ype en Grietje Copinga uit Zuidbroek was op 6 oktober jl. maar liefst 60 jaar getrouwd. Natuurlijk hoort daar een interview en een foto in de krant bij. Ik ben van de redactie en kom binnen bij het echtpaar en dan overhandigt de heer Copinga mij twee door hem geschreven pagina’s met hun levensverhaal. “Zo nu hoef je ons niet zo veel meer te vragen”, was zijn conclusie. Dit had ik nog nooit meegemaakt. Helaas kan niet alles in de krant komen wegens ruimtegebrek. Hier een samenvatting.

Diamanten bruidspaar in Zuidbroek

Zowel meneer als mevrouw komen uit een schippersfamilie. De heer Copinga zat tijdens hun verkeringstijd op de beurtvaart Groningen-Amsterdam en mevrouw werkte in het ziekenhuis in Groningen. Ze kennen elkaar al van de schippersschool. Toen zij in 1956 trouwden gingen zij naar de Rijnvaart en in 1960 kochten zij hun eigen schip en kwamen ze terug naar het Noorden. Hun zoon en dochter zijn ook op het schip grootgebracht. “Wij werkten toen 7 dagen in de week. En soms ook nog 2 nachten erbij om benzine en olie af te leveren. Wij hebben dan ook 19 landen bezocht met schepen, auto en caravan.”
Na 47 jaar varen heeft de heer Copinga nog lange tijd gewerkt in de bouw bij Woudbloem. “Wij zijn allebei de 80 gepasseerd, maar nu willen wij nog een feestje geven, want dan zijn de kinderen van ons ook blij.
Daarna gaan we gewoon weer verder met tuinieren en vissen.” De heer Copinga heeft ook prachtige replica’s gebouwd van schepen.

Diamanten bruidspaar in Zuidbroek

Zo gezegd zo gedaan. Dat feest werd gegeven voor familie en vrienden in restaurant de Gouden Zon te Sappemeer. En natuurlijk kwam burgemeester Reint Munniksma ook langs met felicitaties namens de gemeente Menterwolde.

Reactie toevoegen