Voorkom woninginbraak

Start een WhatsApp-groep met uw buren! Buurtbewoners gebruiken steeds vaker WhatsApp (een berichtenservice voor smartphones) om elkaar te attenderen op verdachte situaties in de buurt. Bij verdachte situaties kunnen bewoners elkaar via WhatsApp een bericht sturen. Iedereen  in de buurt is dan snel geïnformeerd dat er mogelijk iets gaande is en kan maatregelen nemen. Een inbreker houdt er niet van dat buurtbewoners hun licht aan doen of uit het raam naar buiten kijken wanneer een verdachte situatie is gesignaleerd.  

Hoe werkt een WhatsApp-groep?
WhatsApp is een burgerinitiatief; de politie komt alleen in actie wanneer een melding via 112 wordt gedaan. Hierbij een aantal tips:
  • Gebruik de WhatsApp alleen bij verdachte situaties. Situaties waarbij u een ‘redelijk’ vermoeden hebt dat personen of situaties uw veiligheid en leefbaarheid beïnvloeden en niet ‘normaal’ zijn in het alledaagse straatbeeld.
  • Wissel relevante informatie uit. Denk dan aan signalementen, voertuigen, uiterlijke kenmerken en de reden waarom zaken verdacht op u overkomen.
  • Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we een verdacht persoon het gevoel geven dat hij in de gaten wordt gehouden. Doe dit alleen als dit veilig kan en neem geen risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon en vraag of u hem ergens mee kunt helpen.
  • Voordat u met 112 gaat bellen let u op het signalement van de dader(s) (ook kleine details), eventuele vervoermiddelen met kentekens, de locatie/adres, eventuele zaken die men bij zich heeft, om wat voor reden u belt (mogelijke inbraak, vernieling, verdacht ophouden etc.) en een mogelijke vluchtroute.
  • Laat met een WhatsApp-bericht ook elkaar weten dat 112 is gebeld om te voorkomen dat er een regen van 112 meldingen plaats vindt.
 
Het werkt! 
Door deze groepen zijn er minder inbraken. 
Kijk of uw buurt hier al mee werkt op:  Zo niet? Start er 1 op met uw buren.

Reactie toevoegen