Historische Kring Menterwolde

Voor onze lezing in februari hebben we Annemiek Bos uitgenodigd om te komen vertellen over het Klooster ‘Yesse’ te Essen, gemeente Haren. Ze heeft een Stichting opgericht om informatie over het klooster door te kunnen geven aan de volgende generaties. Wonende aan of op het kloostergebied is er in haar tuin een stukje klooster blootgelegd. Op dit moment beheerd ze het bezoekerscentrum op het terrein van ‘Yesse’. 
Tijdens het bestaan van het klooster van 1215 tot 1595 zijn er enkele mirakels gebeurd, waardoor het grote bekendheid kreeg en Essen een bedevaartsoord werd. Een gebeurtenis zou zijn over het beeld van Maria met het kindje Jezus op haar arm. Het kindje zou de kroon van zijn moeder op zijn eigen hoofd hebben gezet. En een paar dagen later weer teruggeplaatst. Door inkwartiering van soldaten tijdens belegeringen van de stad Groningen in de 16e Eeuw, vertrokken de nonnen en eindigde het bestaan van het klooster, terwijl het nog grote faam genoot. De middelen van bestaan voor de Cisterciënzer nonnen waren het bakken van stenen en de handel in graan en turf. Wat gelijkenissen geeft met onze gemeente. Immers in Muntendam stond een voorwerk (kloosterboerderij) van het klooster ‘Menterne’ te Termunten. Ook voor het werken in turf en landbouw. ‘Menterne’ behoorde ook tot de Cisterciënzer orde. En de kerken van Meeden, Noordbroek en Zuidbroek zijn opgetrokken met bakstenen van Groninger klei. 
Wat nog steeds de gemoederen van Zuidbroek bezighoudt zijn wel de naam Heiligelaan en het bestaan van het Kloosterlaantje naast de kerk. Een aantal jaren geleden verkocht aan omwonenden. Een leuke overeenkomst is dat zowel in Essen/Haren als in Zuidbroek het vermoeden bestaat van een ondergrondse gang van klooster naar kerk. In beide dorpen zijn echter nog geen bewijzen gevonden. Ooit zal de geschiedenis misschien hierover zijn geheimen prijs geven. Tot zolang krijgen we geen antwoorden op dergelijke vragen. Maar wel een interessante lezing, door zoektochten in archieven, opgravingen en overgebleven voorwerpen en verhalen, over het bestaan van klooster ‘Yesse’. 

Reactie toevoegen