Najaarsnota

Het is gebruikelijk dat deze nota na de begrotingsvergadering wordt behandeld. Enige fracties hadden gevraagd dit eerder te doen. “Je hebt er niet veel aan, maar het helpt wel bij de begroting 2016 en de meerjarenbegroting enz.”, aldus wethouder Borg (VVD). Veel vragen uit de raad waren er niet. Door enige meevallers blijkt het tekort over 2015 ca. € 188.000,- lager, maar toch nog ruim € 900.000,-. Er zal minder extern personeel worden ingehuurd, maar eerst gekeken worden of het dan samen met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren kan. Er is bewust een rem gezet op de uitgaven m.b.t. de participatiewet. Daar was onvoldoende zicht op, aldus wethouder Veenstra (SP). Waar nodig kan daar dus een inhaalslag gemaakt worden. Door de hogere loonkosten voor medewerkers van het Huis van de Sport valt het BOS-project duurder uit. Mevrouw Bos (VVD) wil weten of er gewerkt wordt aan de overdracht van buitenspelaccommodaties aan de betreffende verenigingen zoals in 2012 al geïnitieerd is. De tennisverenigingen zijn akkoord, nu de voetbalverenigingen nog. Ze pleit ervoor om als de betreffende verenigingen dan willen investeren om alle overbodige regeltjes overboord te gooien. Scheelt de gemeente ook werk. Ook vroeg zij om het voor ondernemers aantrekkelijker te maken om zich in onze gemeente te (blijven) vestigen. Zij zorgen immers o.a. voor werk.
De heer Ploeger (KM) zou graag zien dat vergunningen om iets te organiseren in de dorpen goedkoper worden. Wethouder Borg is het daarmee eens en laat dit onderzoeken.
Met de aantekening dat de heer Ploeger tegen het instellen is van een egalisatiefonds reserve Sociaal Domein, werd de nota zonder verdere stemming aangenomen.

Reactie toevoegen