Logeerpartij schapen voorbij

Ruim honderd schapen (Schoonebeekers en Veluwse heideschapen) graasden de afgelopen weken in De Heemtuin te Muntendam. Een prachtig gezicht om te zien hoe de graseters de boel weer kort maakten. De kudde was hier te vinden vanaf april tot en met september. Afgelopen vrijdag 25 september is de kudde weer opgehaald door het Schapenbedrijf Kunst-Egberts uit Beerta.
“Deze schapen liepen van oudsher op de hei. En de laatste jaren ook weer om te zorgen dat de hei open blijft en niet dichtgroeit”, vertelt Pieter Kunst van het Scha-
penbedrijf. Het (afgeschermd) gebied bij de Heemtuin is weer helemaal kaal gevreten. 
Een verplaatsbaar hekwerk zorgde ervoor dat de schapen genoeg te grazen hadden. Een aan-tal keren per dag werd de omheining, schapen en beschikbare hoeveelheid te grazen gras en jonge boompjes gecontroleerd. Zo kon de kudde optimaal werk verrichten. Door de boomopslag krijgen heide en orchidee geen kans zich verder te ontwikkelen en zullen ze, als er niets gebeurd, helemaal verdwijnen. Door de kudde krijgen de jonge boompjes niet de kans om groter te worden en hebben andere plantjes kans om door te groeien. “Wij hebben vanaf half april in totaal 3 x een periode in het gebied gelopen. De laatste periode was het kortst ongeveer 3 weken. De beide pe-riodes hiervoor waren minimaal 6 weken. Tussendoor hebben de schapen een klus gedaan voor de gemeente Hoogezand.” 
 
Hebt u de schapen gemist? Volgend jaar komen ze terug.

Reactie toevoegen