Barokspecialist opent orgelzomer!

Op zaterdag 4 juli opent Pieter Dirksen uit Culemborg de Zuidbroekster Orgelzomer! Het is tevens zijn debuutconcert op dit befaamde instrument. Orgelmakers Schnitger & Freytag i.c. bouwden in de Petruskerk hun grootste en meest unieke opus, een instrument met 28 stemmen, verdeeld over Hoofdwerk, Rugwerk en zelfstandig pedaal. Daarnaast is de Petruskerk eveneens uniek, zij het om z’n typerende bouw en dat het het oudste rijksmonument (bouw voltooid in 1280) is van de gemeente Menterwolde.
Pieter Dirksen geeft recitals op orgel en clavecimbel, en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveer-de in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, welke onderscheiden werd met een Praemium Erasmianum. Verder zijn met name zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden. Sinds 2006 is hij lid van de wetenschappelijke raad van het gerenommeerde Bach-Jahrbuch. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse ‘klassieke’ traditie. Voortdurend muziekwetenschappelijk onderzoek en bronnenstudies verlenen de interpretaties van Pieter Dirksen een bijzondere kwaliteit.
Pieter Dirksen is lid van het Combattimento Consort Amsterdam en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Als continuospeler werkte hij verder mee aan diverse andere orkesten en ensembles. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist op clavecimbel en op historische orgels in binnen- en buitenland, en werkte hij mee aan tal van opnames. Pieter Dirksen is titulair organist van het historische orgel van Andries Severijn (ca.1650) in de Martinuskerk te Cuijk. Vorig jaar verscheen een opname van de vroegste versie van Bachs Kunst der Fuge (gewaardeerd in vakblad Luister met een 9). De door hem mede-geïniteerde en -gespeelde complete opname van Sweelincks orgel- en clavecimbelmuziek kreeg in 2003 een Edison.
Na afloop is er koffie en/of thee in het koor van de kerk.

Reactie toevoegen