Zonnepark in plaats van windmolens?

Namens alle fracties diende de heer Loots (MG) een motie in waarin het college wordt verzocht om voor 2 juli 2015 een zienswijze in te dienen op de Notitie Rijkwijdte en Detail m.b.t. het windmolenpark bij de N33. De notitie biedt geen garantie dat door de toevoeging van de zesde variant (alle windmolens bij Meeden), de overige vijf niet meer in beeld zijn. 
Bij alle zes varianten ondervinden bewoners van het plangebied schade. Er is geen enkel draagvlak. De Rijksoverheid heeft de inwoners nooit serieus geconsulteerd. Het nieuwe Provinciaal bestuur heeft gezegd mee te willen denken over alternatieven voor het opwekken van duurzame energie. Samen met de inwoners wordt gekeken naar de mogelijkheid van een zonnepark van 120 megawatt. De ontwikkeling van opwekken van duurzame energie gaat momenteel in een hoog tempo. De gehele bevolking kan ervan profiteren. De Rijksoverheid lijkt geen rekening te houden met de door de raad vastgestelde afstand van plaatsing windmolens op minimaal 2 km van de bebouwing. Een zonnepark van 120 megawatt is een volwaardige vervanging van het betwiste windpark N33, waardoor de negatieve gevolgen voor het overgrote deel van de inwoners vervallen. Behalve het indienen van een zienswijze waarin de genoemde overwegingen en conclusies krachtig worden verwoord, moet er ook een afschrift worden gestuurd naar de gemeenteraden van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Oldambt. Het college zal de motie zondermeer overnemen, aldus wethouder Velthuis (MG).
In september komt de plaatsing van kleine windmolens bij gebouwen aan de orde. Ook in Slochteren beslist de raad er dan over. Het plan komt in de raadsmap en moet ook nog ter inzage, aldus weth. Velthuis.
De gemeente maakt ook schriftelijk bezwaren kenbaar tegen gewraakte uitspraken van een ambtenaar van Economische Zaken over het windmolenpark.

Reactie toevoegen