Het is 5 voor 12! Zuidbroek word Wakker!

Ingezonden: Beste dorpsgenoten, tijdens een informatieavond over het geplande windmolenpark N33 heb ik kennis genomen van de gevolgen voor ons dorp. Ik ben hier erg van geschrokken. In Meeden is reeds veel onrust over het geplande windmolenpark. Echter ook voor de inwoners van Zuidbroek zullen de negatieve gevolgen groot zijn. 
Het windmolenpark betreft een park met 35 windturbines met een reikwijdte van ongeveer 200 meter hoogte, dit is twee keer de Martinitoren. Variant 6 van de windmolenpark varianten is in zijn geheel gelegen ten noorden van Meeden en ten oosten van Zuidbroek en is nu ter beoordeling.
De overlast voor Zuidbroek betreft onder andere lawaaioverlast (o.a. verstoorde nachtrust), slagschaduw (soort stroboscopisch effect van de wieken) en het gezichtsbepalende effect van het park. Het reuzenrad die nu gebouwd wordt op de Gouden Driehoek is 32 meter hoog. De windmolens worden ruim 6x hoger! Het windmolenpark zal daarmee onder andere een negatieve invloed hebben op ons woongenot en de waarde van onze huizen.
Ik heb onderzoeksrapporten ingezien waarin de negatieve effecten voor ons dorp beschreven zijn. De effecten beperken zich niet alleen tot  inwoners die het dichtst bij het te plannen windmolenpark wonen, maar reiken tot bijna het gehele dorp. 
U kunt nog tot 2 juli een zienswijze indienen met als doel aanpassingen aan te brengen op de huidige plannen en daarmee de negatieve gevolgen voor ons dorp te beperken. (zie www.bureau-energie projecten.nl onder Windpark N33).
Voor meer informatie kan ik onder andere wijzen naar: www.windparkn33.nl (aanvullende notitie reikwijdte en detailniveau windpark N33, 10 april 2015) en naar de site www.provinciegroningen.nl (rapport verdiepend onderzoek windpark n33).
 
Als inwoners van Zuidbroek kunt u nu nog invloed uitoefenen. Ik hoop met deze ingezonden brief nog meer mensen wakker te schudden. Niet omdat we tegen groene stroom zijn, maar wel omdat we willen dat er voldoende rekening gehouden wordt met onze leefomgeving, waardeverlies van onze huizen en natuurlijk onze gezondheid die in het geding kan raken.
 
Johan de Leeuw, Zuidbroek

Reacties

Beste Johan,
U zou wel eens gelijk kunnen hebben.
Variant 6 is de meest slechte van alle varianten, zeker voor Zuidbroek.
En vooral de slechtste variant voor Zuidbroek, gezien de stikstofinstallatie van de Gasunie, die ten Zuiden van Zuidbroek komt. Ook deze zal een hoop herrie veroorzaken. Dan hebben we het nog niet gehad over het landschap, dat hier door de Gasunie vernielt gaat worden. Of over alle gevaren die zo'n grootschalige aardgasinstallatie oplevert voor de bewoners van Zuidbroek (en Muntendam).

Alleen, hoe activeer je de dorpsgenoten?

1. Er zou heel snel een website moeten komen met alle belangrijke informatie hapklaar gepresenteerd.
2. Een standaardbrief met alvast goed geformuleerde zienswijzen zou een grote hulp zijn, zo hoeft iemand alleen maar nog zijn persoonlijke data in te vullen om te reageren.
3. Een Facebook pagina zou er moeten komen waar elke dag nieuws te lezen is of argumenten worden gepubliceerd die de strijd tegen de windmolens van argumenten voorzien. Je moet snel veel volgers krijgen, die het allemaal gaan lijken, zodat er een sneeuwbal effect ontstaat.
4. Een internetpetitie zou opgestart moeten worden, zodat massaal mensen kunnen tekenen.
Hiervoor zou de samenwerking gezocht moeten worden met andere organisaties zoals Groninger Bodem Beweging, Storm Meede, enz., zodat je de ontvangers van hun nieuwsbrieven over de petitie kan informeren.
5. "Helemaal geen windpark" lijkt mij politiek gezien geen optie. We moeten tot een windpark komen, waar, als het dan moet, liever een groot aantal mensen een beetje hinder ondervinden dan weinig mensen ontoelaatbaar veel hinder.
In ieder geval is er altijd van minimum 2 km afstand tot de bebouwde kom uit te gaan.

Maar. Hoe. Ga. Je. Dit. Alles. Organiseren. ?

Reactie toevoegen