Evaluatie activiteiten 4/5 mei 2015 in Zuidbroek

Zoals bekend hebben een aantal medebewoners zich gedurende de laatste maanden druk gemaakt 4 en 5 mei weer vorm te geven in Zuidbroek. Zo werd de gebruikelijke 4 mei herdenking weer opgestart bij het dorpshuis De Broeckhof en deze keer onder begeleiding van twee tamboers van het Nederlands politieorkest in een stille tocht naar het gedenkteken.
In totaal waren er ruim tweehonderd aanwezigen bij de herdenking. Na afloop werd een twee-akter uitgevoerd door “Jong Toveroos” in De Broeckhof binnen een thema van Anne Frank.
Hierbij waren ruim 150 bezoekers aanwezig. Het werd een indrukwekkende voorstelling die met respect is ontvangen. We zijn trots op onze jeugd!!!
De volgende dag, 5 mei stond in het teken van een (vrij)markt op De Gouden Driehoek en een hulpverleningsplein waar om 13.00 uur een demo zou worden opgevoerd door politie, brandweer en hulpverlening.
De dag begon stralend en ving aan om ongeveer 10.30 uur. Er waren volop kraampjes. De hele Beneluxlaan stond vol en veel publiek was inmiddels aanwezig. Het was een gezellige boel en de artiesten uit de directe omgeving waren al begonnen met hun optredens. De eerste muziekvereniging zat klaar om een aanvang te maken toen omstreeks 13.00 uur donkere wolken zich samenpakten boven Zuidbroek. Een enkele donderslag overstemde het marktgeluid. In het midden van het land werd inmiddels code rood afgekondigd en de rood gekleurde depressie op buienradar kwam in de richting van Zuidbroek.
Na overleg met de brandweercommandant werd besloten de demo niet meer door te laten gaan vanwege enorme regenbuien en gevaar voor harde windstoten en onweer. De regen kwam met bakken uit de lucht en buienradar gaf nog steeds aan, dat het slechte weer pal over Zuidbroek kwam.
Na informatie bleek dat ook elders verschillende festiviteiten werden uitgesteld of afgelast. In Veendam en Eexterveen vielen hagelstenen uit de lucht met een doorsnee van 2 tot 3 centimeter. Deze weersomstandigheden zouden aanhouden tot ruim drie uur waarna de harde windstoten zouden aanhouden tot in de avond. De extreme weersomstandigheden werden in het nieuws meegenomen. Inmiddels waren uiteraard een groot aantal bezoekers naar huis vertrokken.
Na informatie van de Noordelijke meldkamer, en politie werd omstreeks 14.00 uur door de 4/5 mei commissie besloten de aanwezigen te informeren van het naderende noodweer en aangeraden naar huis te gaan. Men mocht uiteraard op eigen risico blijven!
Middels een ME voertuig die bij het hulpverleningsplein aanwezig was werd na overleg met de politie via de geluidinstallatie het nog aanwezige publiek op de hoogte gebracht.
Jammer dat we halverwege de dag de activiteiten moesten afkappen!!!!!!! Maar de commissie heeft en voelt de plicht via de verleende vergunning de verantwoordelijkheid te nemen voor een veilig verloop van de dag. Alles is beter dan achteraf zaken uit te moeten leggen waarom een knoop niet is doorgehakt !!!!! Tussen 15.00 - 16.00 uur viel er wederom een gigantische regenbui uit de lucht die gepaard ging met harde windstoten.
In de avond van 5 mei werd er bij Van der Valk een bevrijdingsconcert uitgevoerd door het Nederlands Politieorkest. Deze werd bezocht door ruim 250 bezoekers.
Het werd een prachtig concert die omstreeks 22.00 uur eindigde. De Burgemeester bedankt het orkest en aanwezigen voor de mooie avond.

Reactie toevoegen