Opron voorkomt ontslag jonge leerkrachten

Door de succesvolle inzet van flankerend beleid in de afgelopen periode voorkomt scholengroep OPRON ook dit jaar gedwongen ontslagen voor het komende schooljaar. Ondanks de krimp in het basisonderwijs in de provincie Groningen is het Scholengroep OPRON opnieuw gelukt te voorkomen dat een groot aantal leerkrachten moet worden ontslagen. Vijftien  leerkrachten waren geplaatst in het risicodragende deel van de formatie (RDDF) en zouden met ingang van 1 augustus worden ontslagen. Door het oudere leerkrachten aantrekkelijk te maken om eerder te stoppen, kunnen de overwegend jongere leerkrachten nu blijven. Het is nu al voor het derde achtereenvolgend jaar dat deze maatregel met succes wordt toegepast.
 
Flankerend beleid voorkomt gedwongen ontslagen
De betreffende leerkrachten van Scholengroep OPRON, met openbare scholen in Stadskanaal, Veendam en Menterwolde, waren vorig jaar al op de hoogte gebracht dat ze op een afvloeiingslijst kwamen te staan en in het nieuwe schooljaar zouden worden ontslagen. Een forse investering in een regeling door OPRON maakt het mogelijk dat geen van de leerkrachten het komend schooljaar zonder werk komt te zitten.
Het zogenaamd Flankerend Beleid van OPRON  houdt in dat leerkrachten die vrijwillig ontslag nemen of werktijd vermindering aanvragen daarvoor een financiële compensatie krijgen. De hoogte van deze compensatie is afhankelijk van het aantal jaren dat men werkzaam is geweest bij de scholengroep. Er hebben zich inmiddels zoveel leerkrachten aangemeld voor deze regeling dat ook dit jaar weer alle leerkrachten die in het RDDF waren geplaatst kunnen blijven.
 
Komend schooljaar geen RDDF plaatsingen
Het plaatsen van leerkrachten in het risicodragend deel van de formatie is bijzonder ingrijpend voor de betrokken werknemers en scholengroep OPRON waardeert het dan ook dat zij zich al die tijd zijn blijven inzetten voor de leerlingen. Bestuurder Jan Paul ten Brink van Scholengroep OPRON heeft daarom besloten om in 2016 geen leerkrachten meer in het RDDF te plaatsen. Met de inzet van het flankerend beleid zoekt OPRON voor de toekomst naar een andere wijze om aan mobiliteit en flexibiliteit te werken om zo ook in de komende jaren gedwongen ontslagen te voorkomen. 

Reactie toevoegen