Historische Kring Menterwolde

De Veenkoloniën waren tezamen een groot gebied in het Groninger en Drentse landschap. Maar er was nog een groot veengebied. Namelijk ten zuiden van Leek. Waar in de Veenkoloniën gezamenlijke heren ( compagnieën ) grote delen van het veen kochten om te ontginnen, waren de eigenaren van het veen te Leek de Jonkers van Nienoord. En dus werd dat het Nienoorterveen genoemd. 
Eén van die jonkers was Johan AEmilius Abraham van Panhuys. Zijn moeder was uit het geslacht van Inn- en Knyphuizen welke al sinds 1693 de bewoners waren van Nienoord. 
Over deze Jonker, de herbouwer van Nienoord, burgemeester, commissaris van de Koning(in), en vice-president van de raad van state, gaat de lezing die de HKM heeft georganiseerd in april. 
Reinder Hovinga te Zuidbroek heeft zich verdiept in deze zeer rijke man, die Nienoord bezat, maar ook andere schitterende huizen waaronder een pand in Groningen aan het Hereplein. Dhr. Hovinga kan veel en betrokken vertellen over de familie van Panhuys. Ruim 40 jaar was hij kerkgids in het romaanse kerkje te Midwolde, tevens de kerk van de bewoners van Nienoord. Waar een gebrandschilderd raam is aangebracht ter nagedachtenis aan genoemde Jonkheer en zijn echtgenote, zijn zoon en diens echtgenote, omdat zij op tragische wijze zijn omgekomen op 6 november 1907. Hun koets raakte bij dichte mist in het Hoendiep.
Het beloofd een interessante avond te worden. 

Reactie toevoegen