Dia-lezing over Claude Monet

Voor het Nuts Departement Noordbroek zal kunsthistorica mevrouw Dineke de Vries een dia-lezing geven over de schilder Claude Monet. Deze lezing zal worden gehouden op maandag 30 maart om 20.30 uur in MFC De Noordsuythoeve te Noordbroek. Ook niet leden van het Nut zijn van harte welkom.
 
Monet en Monet in Holland 
Claude Monet (1840-1926) wordt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers gezien van het Franse Impressionisme. De stroming ontstond tussen 1860 en 1870 en onderscheidde zich  door een bijzondere belangstelling voor atmosfeer en wisselende weers- en lichtomstandigheden. 
Veel van de schilderijen kwamen in de open lucht tot stand, terwijl het vastleggen van een specifiek moment leidde tot een schetsmatige schildertrant. 
Dat was in de tweede helft van de negentiende eeuw iets bijzonders, aangezien tot dan toe het academisch schil- deren nog gangbaar was. Dat hield in dat landschappen in het atelier ontstonden, onder gelijkmatige lichtcondities en vooral op basis van schetsen en tekeningen. 
Tijdens zijn carrière is Monet een aantal keren in Nederland geweest, waar hij onder meer in de Zaanstreek schilderde en in Amsterdam. Over het hoe en waar-om daarvan is nog steeds weinig bekend, maar recent onderzoek heeft enig licht op deze zaak geworpen. 
In de lezing zal worden behandeld hoe Monet zich tijdens zijn carrière ontwikkelde, terwijl ook zijn veel minder bekende Nederlandse schilderijen aan de orde zullen komen. 
In deze interessante en boeiende lezing zal met vele en mooie afbeeldingen het oeuvre van Monet worden behandeld en zal Dineke de Vries ons op haar eigen en onnavolgbare manier begeleiden in de wereld van het impressionisme. 

Reactie toevoegen