Samen aan Tafel

Met z’n allen eten is veel gezelliger dan alleen. Buitenshuis eten samen met anderen. (Alleenstaande) ouderen/jongeren de gelegenheid geven om ‘samen te eten’. Om de veertien dagen verzorgt Zonnehuis Gockingaheem in het restaurant ‘Huiskamer van Noordbroek’ een 3-gangen diner. Het doel is om de ouderen/jongeren uit hun sociale isolement te halen.
Afgelopen vrijdag 13 februari was het weer zover... Maar liefst 53 ouderen en/of familieleden en vrienden uit Noordbroek en omgeving hadden zich vooraf opgegeven en waren om een uur of vijf aanwezig om tegen half zes aan tafel te schuiven. Heerlijke etensgeuren en vrolijke accordeonmuziek komen je tegemoet als je richting de zaal loopt. Als je het restaurant de ‘Huiskamer van Noordbroek’ binnenkomt valt je meteen de gezelligheid op. De gastentafels zijn in groepjes opgesteld en overal zitten mensen met elkaar te kletsen. Er hangt een fijne Bourgondische sfeer en het vrolijke accordeonspel van Hillie Wierenga draagt daar zeker toe bij. En wat schaft de pot vandaag? Nou... kippensoep, filosoof en als toetje perenvla met advocaat. Filosoof? Kok Henk Smit legt uit dat het gerecht gemaakt is op basis van aardappelen, uien en gehakt en als variant wordt appelcompôte toegevoegd. “Alles wordt op smaak gemaakt met diverse kruiden, maar... dat is het geheim van de kok”, vertelt hij lachend. “De ouderen/jongeren kijken enorm uit naar het tweewekelijkse etentje. Men neemt vaak niet de moeite om een volwaardige maaltijd te bereiden of kiezen voor ‘tafeltje dekje’ waarbij de magnetron maaltijd wordt thuisbezorgd. Deze maaltijd wordt dan thuis alleen gegeten. Ons initiatief bereidt een maaltijd met verse ingrediënten die gezamenlijk in een sfeervolle zaal wordt geserveerd”, vertelt gastvrouw, en één van de zeven vrijwilligsters, Janneke Plat. Met dieetwensen wordt rekening gehouden. Ze hebben ook vegetarisch op het menu staan. “Ik hou van lekker eten. Maar in je eentje is er niks aan. Ik begrijp goed dat sommige mensen maaltijden overslaan”, vertelt één van de gasten. 
Mevrouw Kroon uit Noordbroek heeft nog maar één keer gemist. “Ik vind het geweldig; lekker eten, gezellig en niet duur. Ik ben hier samen met mijn dochter en schoonzoon. Ze staan altijd voor me klaar en willen er nooit iets voor hebben. Nu trakteer ik ze op een lekker etentje!” Haar schoonzoon dhr. Klootsema vindt het een heel goed initiatief. “Er moeten veel meer mensen gebruik van maken, voor het geld hoef je het niet te laten.”
Het samen eten kan veel betekenen. Voor de oudere en jongere is het een afwisseling tijdens een soms eenzaam leven. Ouderen/jongeren die normaal gesproken een maaltijd aan huis laten komen kunnen weer eens een gerecht eten dat herinneringen oproept. De geur van stamppot of een lekkere pan snert, dat wekt de eetlust op! En gesprekken komen gemakkelijk op gang als je samen aan tafel zit. Op die manier worden sociale banden aangehaald.
“Een activiteit die bij uitstek senioren maar ook jongeren trekt, is samen eten: het is gezellig, verbroedert en verbindt”, legt Janneke Plat uit. “De gastentafel van Zonnehuis Gockingaheem is een lossere versie van een huiskamer/restaurant. Dat trekt een divers publiek; ouderen en ook jongeren uit de gemeente Menterwolde en daarbuiten, samen met (klein)-kinderen, familie en vrienden.” De Huis kamer van Noordbroek draait sinds december 2014 om de week.” Vrijwilligers die ook mee willen helpen, zijn van harte welkom om zich aan te melden! 

Reactie toevoegen