Buurtzorg Meeden start Buurtzorg Plus

Op 1 januari 2015 start in Meeden een Buurtzorg Plus-team, een toevoeging aan het reguliere zorgaanbod van de thuiszorgorganisatie.  Bij Buurtzorg Plus werken gespecialiseerde fysio- of oefentherapeuten en ergotherapeuten nauw samen met de wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden. Zij brengen in kaart wat het functioneren van thuiswonende cliënten belemmert en bedenken oplossingen op maat.
Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingen in huis en het bieden van hele praktische oefentherapie waardoor de conditie van de cliënten vooruitgaat, ze beter kunnen functioneren en langer en veiliger thuis kunnen blijven wonen. Buurtzorg Meeden  gaat samenwerken met twee fysiotherapeuten, Alieke Hummel en Ton Aberts, werkzaam bij Gezondheidscentrum Provitaal in Meeden, en ergotherapeute Ineke Konijn.
 
Onderzoek toont aan dat bovengenoem-de werkwijze zeer positieve gevolgen heeft. Cliënten worden zelfstandiger, man-telzorgers voelen zich ondersteund, de zorg is beter op elkaar afgestemd en het werk van de wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden wordt minder zwaar. De verwachting is dat de kosten zullen dalen omdat veel cliënten uiteindelijk minder zorg nodig zullen hebben. 
 
Door deze samenwerking heeft Buurtzorg veel beter inzicht gekregen in de toegevoegde waarde van fysiotherapeuten en ergotherapeuten, die verder gespecialiseerd zijn in de ouderenzorg in de thuissituatie. Nu al blijkt dat een kwart van de cliënten bij een Buurtzorg Plus team wordt doorverwezen naar deze disciplines en daar positieve effecten van ondervindt. 
 
“Buurtzorg Plus past perfect in de visie van Buurtzorg, namelijk het zo veel mogelijk vergroten van de zelfstandigheid van de cliënt”, aldus Buurtzorg-directeur Jos de Blok. “Met dit initiatief laten we zien dat we blijven strijden voor een betere thuiszorg voor cliënten, die minder kost, de bureaucratie uitbant met een bevredigend werkkwaliteit voor het personeel.” De Blok zegt blij te zijn met alle positieve aandacht uit Den Haag, maar benadrukt tegelijkertijd dat de politiek nu ook tot daden moet komen: “Wij hebben aangetoond dat we efficiënter en goedkoper kunnen werken dan het hele thuiszorggebouw dat de politiek de afgelopen jaren gebouwd heeft. Ik hoop dat Den Haag nu niet alleen ons, maar de hele thuiszorgsector steunt door onze manier van werken verder te helpen invoeren.” 

Reactie toevoegen