Zwembad Zuidbroek in 2015 open

De gemeentelijke bereidheid geld te besteden aan het voortbestaan van voorzieningen lijkt soms af te hangen van de naam die op de eigendomsakte staat vermeld. Dat is zeker het geval bij het zwembad in Zuidbroek, waar van der Valk op die akte is vermeld.
Zo moet voor sommigen het belang van gebruikers wijken voor deze overweging. Dit resulteerde op een haar na in het einde van het Van der Valk bad, en daarmee het einde van o.a. zwemvereniging De Pinquin en een belangrijke regionale voorziening als het gaat om KNZB zwemwedstrijden. Ook nadat Van der Valk de Gemeente tegemoet kwam door geen € 60.000,- maar slechts € 45.000,- te vragen.
Gelukkig was een meerderheid van de Raad van Menterwolde met ons van mening dat dit niet een goede benadering is en dat, nadat de financiële dekking geregeld was, we dit voor de gemeenschap voordeligste wedstrijdbad van Nederland in ieder geval in 2015 overeind moeten houden.
Het volgende, bij vlagen ietwat ironische betoog is door Chris Ubels uitgesproken tijdens de behandeling van dit punt.
 
“Hoe de VVD denkt over het zwembad in Zuidbroek.
Als we de discussie ten aanzien van de zwembaden zo beluisteren, voorzitter, dan moet mij van het hart dat Van der Valk een ondernemer is die als profeet in eigen land niet wordt geëerd. Van der Valk moet de gemeenschap wel iets vreselijks aangedaan hebben. Van een aantal fracties mag er geen rooie cent meer naar het bad van deze ondernemer. Zij vinden dat als dat het einde is van het bad, zwemvereniging de Pinquin en alle andere gebruikers pech hebben gehad.
 
Waarom? Niet vanwege de voorziening op zich, maar vanwege de naam die op het eigendomsbordje staat vermeld.
 
Wat is dan die misdadigheid die Van der Valk de gemeenschap heeft aangedaan? Een inventarisatie:
 
- Van der Valk is één van de grootste werkgevers van de gemeente.
- Van der Valk neemt re-integranten aan uit de kaartenbak van de gemeente, mensen die hierdoor door kunnen stromen naar regulier werk.
- Van der Valk betaald een groot deel van de OZB die we in de raad jaarlijks kunnen uitgeven.
- Van der Valk betaald 80% van de toeristenbelasting die we elk jaar weer aan de gemeenschap kunnen besteden.
- Van der Valk neemt producten af van ondernemers uit onze gemeente.
- Van der Valk exploiteert een zwembad, dat volgens de KNZB en de fabrikant van zwembaden die we onderzoek hebben laten doen tussen de € 350.000 en € 550.000 per jaar kost.
- Van der Valk vraagt de gemeenschap van Menterwolde voor die exploitatie een bijdrage van € 60.000 per jaar.
- Van der Valk stelt voor dit bedrag het zwembad zo vaak voor de gemeenschap open, training Pinquin, zwemlessen, vrijzwemmen, enz., dat de gasten van het hotel er nauwelijks gebruik van kunnen maken.
- Als klap op de vuurpijl is de bijdrage van de gemeenschap in de afgelopen 17 jaar nooit verhoogd, terwijl de kosten voor Van der Valk wel steeds hoger zijn geworden.
     
Inderdaad: misdadig! Het liefst zien we deze proletariër uit de gemeente verdwijnen! Toch?
 
U zult begrijpen dat de VVD hier anders over denkt. Met het Van der Valk bad heeft de gemeenschap een geweldige voorziening voor de laagste prijs van heel Nederland. Het is bijvoorbeeld een van de weinige baden in het noorden waar nog zwemwedstrijden gehouden kunnen worden. De VVD zegt daarom dat het bad de € 60.000, ja nu zelfs € 45.000, meer dan waard is en daar staan we niet alleen in!
 
Toen we bij de presentatie van een eventueel nieuw te bouwen 25 x 21 meter bad aan de presentator vertelden dat we voor € 60.000 een 25 x 20 meter bad in de gemeentegrens hadden zei hij: “Waarom heeft u mij dan laten komen? Dan mag u de handen dichtknijpen!” De exploitatie van dat nieuwe bad, dat slechts een meter breder is, komt namelijk zeker op € 300.000 per jaar.
 
Volgt u het nog? Wij blijven op het standpunt dat het Van der Valk bad een zeer waardevolle voorziening is. Geen reële bijdrage betekent onherroepelijk sluiting. 
 
We vinden dat we als gemeente de zeer schappelijke bijdrage (understatement) snel moeten overmaken, zeker zolang het onderzoek naar een nieuw bad loopt! Al was het alleen maar om de capaciteit voor zwemlessen te behouden, die nu voor ALLE kinderen in de gemeente gratis is en niet alleen voor de kinderen uit Muntendam zoals de afgelopen 17 jaar!”

Reactie toevoegen