Kerkgeschiedenis Meeden in boekvorm

Binnenkort verschijnt in Meeden het boek ‘Kerk midden in het dorp’ dat gaat over de ontstaansgeschiedenis van de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk van Meeden. Het boek vertelt het verhaal van de geschiedenis van de Hervormde Kerk vanaf het begin van de Reformatie, begin 16e eeuw, tot en met heden en tevens de geschiedenis van het ontstaan van de Gereformeerde Kerk na de Afscheiding in 1834.
De auteur van dit boek is Wim Glasbergen, sinds 2007 inwoner van Meeden en één van de organisten van de Protestantse Gemeente Meeden, die in 2009 is ontstaan uit de fusie tussen de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente van Meeden. In deze uitgave zijn interessante onderwerpen beschreven over het reilen en zeilen van de vóór ons levende inwoners, waarvan nog vele nazaten in Meeden wonen, en over wat er op kerkelijk gebied leefde onder de bevolking.
Vele onderwerpen komen aan de orde zoals het onlangs gerestaureerde Hinsz-orgel uit 1751, dat na jaren van verval en achteruitgang weer in de oude staat hersteld is en hopelijk vóór 24 december a.s. teruggeplaatst zal worden op de orgelgalerij. Zo ook een hoofdstuk over orgelmaker Hinsz, welke orgels hij in zijn werkzame periode gebouwd heeft en wie het orgelmakersbedrijf na zijn overlijden heeft voortgezet. Tevens wordt stilgestaan bij de acties ‘Meeden Herstelt een monument’, die in de jaren 80 gehouden zijn om de financiering van de restauratie van het orgel te realiseren. Er wordt een uitgebreid overzicht gegeven van alle predikanten van beide kerken, de organisten die in het verleden op het Hinsz-orgel gespeeld hebben en grafstenen die gevonden zijn. Al met al een boek dat veel informatie bevat over het vroegere kerkelijk leven van de bewoners van Meeden. Een boek dat toch iedere Meedener of orgelliefhebber in zijn bezit en boekenkast wil hebben.
Het boek is vanaf begin december a.s. verkrijgbaar bij de auteur Wim Glasbergen, wonende te Meeden. Het boek is ook verkrijgbaar op de Kerstmarkt van de Protestantse Gemeente Meeden, die op zaterdag 13 december gehouden wordt in Eltheto, aan de Hereweg 197 te Meeden.

Reactie toevoegen