Alternatief windmolenplan Menterwolde

De gemeente Menterwolde heeft een alternatief windmolenplan laten maken voor de opstelling van de windmolens in onze regio. Dit alternatief is dinsdag 4 november  naar Gedeputeerde Staten van Groningen gestuurd, met het verzoek dit nader te bekijken.
Het Bureau Bosch Slabbers landschapsarchitecten heeft voor Menterwolde twee ontwerpen gemaakt voor het windpark bij Meeden. De windmolens komen in deze plannen langs de A7 tussen Hoogezand, Zuidbroek en Scheemda. Door de grotere afstand tot woonbebouwing ontstaat er een verbetering op het gebied van woonomgeving, bovendien ontstaat er landschappelijk een beter park. Hier zal meer draagvlak voor zijn. 
De gemeente geeft aan in de discussie rond het Windpark te hebben aangedrongen op onderzoek van een meer Noordelijke variant. Ofschoon het rijk had aangegeven dat de ruimte die de provincie Groningen had gekregen voor de uitwerking van een alternatief, aanvullend op de in de Mer onderzochte varianten 1 t/m 5, zich niet beperkte tot een bepaalde locatie, heeft de provincie het onderzoek beperkt tot variant 6. Variant 6 is voor de gemeente Menterwolde en de bevolking van met name het dorp Meeden onaanvaardbaar. De gemeente is van mening dat bij een verschuiving van het park in noordelijke richting een voor iedereen veel meer aanvaardbaar plan kan worden gerealiseerd. Dit geldt zowel voor de overlast van het park als de landschappelijke inpassing. Dit ondanks het feit dat er in de provincie Groningen betere alternatieven voor een windpark aanwezig zijn.
Het college roept Gedeputeerde Staten op mee te werken om deze alternatieven windmolenplannen uit te werken en zijn invloed bij de betrokken ministers aan te wenden om tot een noordelijke variant (b.v. variant 7) te komen.

Reactie toevoegen