Nieuw zwembad in Menterwolde???

Op initiatief van zwemver. de Pinquin heeft de KNZB kosteloos onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het openhouden van drie zwembaden in Menterwolde. De KNZB noemde een zestal varianten, waarbij een van de mogelijkheden was om drie zwembaden in Menterwolde open te houden met hulp van vrijwilligers en tariefverhogingen.
Een ander idee was het bouwen van een nieuw bad op een centraal gelegen locatie. Het college stelt in de begrotingsraad op 13 november a.s. voor om alleen het zwembad in Muntendam open te houden en dan de komende jaren op te knappen voor een aanzienlijk bedrag. De tribune zat vol met o.a. Pinquiners. Over dit onderwerp waren een 3-tal insprekers:

• De heer Hartman pleitte namens Muntendam voor het open houden van het D.G. van der Noortbad al of niet in combinatie met De Kolck.
• De heer Altena van de Pinquin staat achter de plannen van een nieuw zwembad daar waar gebruik gemaakt kan worden van restwarmte van omliggende bedrijven.
• De heer Keesoom (DAR Zuidbroek) ondersteunde dit voorstel. Hij voorzag grote financiele consequenties m.b.t. opknappen/onderhoud van het Muntendammer bad, vooral als de herstelkosten op termijn de spuigaten uit lopen. Hij denkt ook dat de vogel De Pinquin bij sluiting van Van der Valk nu is uitgestorven over een jaar. ”In dat kleine bad in Muntendam passen geen vier dorpen.”

Meerdere fracties vinden het vervelend dat Van der Valk geen inzicht geeft in de exploitatiecijfers van het bad. Zij zouden zelf ook meer reclame kunnen maken. Namens SP, MG, VVD en PvdA diende de heer Buffinga een motie in om ook De Kolck open te houden. Volgens hem is het bewezen dat dat kan. Onderzocht moet worden of het haalbaar is om een nieuw zwembad te bouwen met tenminste een 25mt bad dat voldoet aan de KNZB eisen. Dit op een nader te bepalen locatie welke energieneutraal en exploitatie-arm zal zijn. Toegevoegd is een amendement van mevr. Siersema (KM) dat, indien een nieuw bad niet haalbaar is, het bad in Meeden wordt opgeknapt. Het is al een 25mt bad, dat nu echter alleen ’s zomers gebruikt kan worden. Tijdens de begrotingsraad op 13 november a.s. zullen tussen 18.00 en 21.00 uur de motie en het amendement in stemming komen. Mevr. Siersema is bang dat de te plegen investeringen voor het Muntendammer bad van ca € 400.000,- door de komende herindeling weggegooid geld is. Eigenlijk pleit de raad voor doorgaan met de huidige situatie tot over drie jaar een nieuw bad is gerealiseerd. De vrees is dat sluiting van Van der Valk nu de ondergang betekent van De Pinquin. Dan heb je over drie jaar wel een nieuw zwembad, maar geen zwemvereniging.

Reactie toevoegen