Het Nut en Gebruik AED

Het Nuts Departement Noordbroek organiseerde in samenwerking met de EHBO vereniging en ‘Hart Veilig’ een voorlichtingsavond over het gebruik van de AED in het nieuwe MFC te Noordbroek. De bezoekers werden getrakteerd op een bijzonder boeiende en leerzame avond.
Oud Huisarts Leo Muller nam het voortouw met een diapresentatie over de werking van het hart waarbij de pompfunctie van het hart centraal stond. Het weigeren van de pompfunctie bij een hartaanval kan over genomen worden door de AED. Met zeer duidelijke uitleg en lichtbeelden was het voor de bezoekers prima te volgen wat er gebeurt als iemand een hartaanval krijgt. Ook hoe je moet handelen om een getroffen patiënt  te helpen om erger te voorkomen kwam aan de orde. Vooral werd de nadruk gelegd op het ‘winnen’ van tijd alvorens de ambulance komt. Ook de procedure die gevolgd moet worden: Van 112 bellen tot het moment dat het ambulance personeel de patiënt overneemt was één van de belangrijkste zaken waar aandacht aan werd besteed.
De volgende spreker was Alje Klootsema, voorzitter van de EHBO vereniging Noordbroek . Hij gaf uitleg hoe de werking van het nieuw project ‘Hart Veilig’ in elkaar steekt en hoe dat in de praktijk werkt. Met een team van Hart Veilig vrijwilligers werd vervolgens een demonstratie gegeven waarbij een patiënt werd nagespeeld die een hartaanval kreeg. Hierbij kregen de bezoekers de procedure en het gebruik van de AED op een perfecte wijze gedemonstreerd.

Reactie toevoegen