Opening museum NNTTM

Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Rowin Penning. Afgelopen vrijdag is staatssecretaris Wilma Mansveld met vrijwilligers Alse Dijkstra en Peter Stoffers en diverse hoogwaardigheidsbekleders met de antieke trein ‘de kameel’ van Groningen naar Zuidbroek gereisd om het compleet gerenoveerde station te openen. De restauratie heeft 13 jaar geduurd. 
Een deel van het station werd in 1959 gesloopt en in latere jaren verpauperde het pand. Sloop stond daarom in 2001 opnieuw op de agenda. 13 Jaar geleden hebben Rowin Penning, zijn partner Jolanda en Erik Wierenga de stichting Noord Nederlands Trein & Tram Museum opgericht omdat zij ontdekten dat het hier een zeer uniek gebouw betrof. Samen met tientallen vrijwilligers is er sinds die tijd keihard gewerkt om de twee afgebroken vleugels van het station te herbouwen en het gebouw op een zo authentieke mogelijke wijze te herinrichten. Rowin Penning uit Zuidbroek had al veel ervaring met vrijwilligerswerk, want daar is hij op zijn 12e al mee begonnen. Omdat hij duidelijk één van de kartrekkers is geweest van dit grootse project werd hij tot zijn grote verrassing even voor de opening door burgemeester van Zuijlen uitgeroepen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 
Zelfs SBS 6, Dagblad van het Noorden en TV Noord waren afgereisd naar Zuidbroek en zeker 300 mensen waren bij de opening aanwezig. Gedurende de dag kwamen nog velen langs waaronder veel kinderen van Obs. de Tandem en zij werden getrakteerd op een ijsje. Boven in het restauratiegedeelte was er iets te drinken en te snoepen voor iedereen. Deze ruimte zal ook gebruikt gaan worden voor spoorwegdia avonden, - lezingen, - presentaties. Het is ook te huur als vergaderruimte en natuurlijk als trouwlocatie. Rondleidingen voor groepen worden gegeven op aanvraag. 
Niet alleen is het pand zelf volledig aangepakt ook zijn er vele ‘attributen’ die men vroeger op de stations gebruikte verzameld en deze worden vanaf nu ieder weekend tentoongesteld met wisselende exposities. Op dit moment kunt u een expositie zien van de spoorlijn Harlingen-Haven naar Nieuweschans.
 
Het station is zo bijzonder omdat het werd ontworpen door K.H. van Brederode. Hij ontwierp in 1862 vijf standaardtypen Waterstaatsstations. Het station in Zuidbroek is een Waterstaatsstation type derde klasse en werd gebouwd in 1865. Het station is het enige overgebleven stationsgebouw van dit type. Het is bovendien het oudste stationsgebouw van de provincie Groningen. 

 

Reactie toevoegen