“Groningen Hartveilig” oefent in Meeden

Donderdag 18 september jl. organiseerde “Groningen Hartveilig” een 6-minutentraining in Meeden. Autobedrijf Smid ontving de burgerhulpverleners met koffie en cake.
Om half acht werden de spelregels van deze 6-minutentraining toegelicht. Om acht uur werden twee groepen hulpverleners ‘opgeroepen’.
Eén groep spoedde zich naar het trainingsveld van de voetbalvereniging ‘Mee-den’ om een onwel geworden toeschou- wer te reanimeren. Het grote hek was gesloten en dus moesten de hulpverleners nog een eind te voet. De echtgenote van het slachtoffer (uitgebeeld door een Lo- tus-slachtoffer) was erg ongerust. Een tweede groep hulpverleners moest naar de pompoenenkwekerij Meuken aan de Hereweg. Daar was een slachtoffer, dat tijdens het wachten op de bus, onwel was geworden ‘opgevangen’ door mevrouw Meuken. Ook hier werd gereanimeerd en de AED ingezet en leverde een Lotus-slachtoffer een waardevolle bijdrage. Hierna wisselden de groepen door middel van een nieuwe ‘oproep’ van ongevalsplaats.
Om negen uur werden de oefeningen geëvalueerd. De goede zaken werden benoemd en een aantal verbeterpunten besproken. Al met al een geslaagde oefening.

‘Groningen Hartveilig’ organiseert de (vrijwillige) burgerhulpverlening in ge-val van een hartfalen. De aangesloten hulpverleners kunnen allen reanimeren en een AED-bedienen. Nieuwe hulpverleners krijgen zo nodig daarvoor een opleiding. Als daartoe aanleiding is roept de centralist van 1-1-2 een aantal dichtbij wonende hulpverleners op om te garanderen dat de hulpverlening binnen de kritieke 6 minuten aanwezig is om te reanimeren en een AED aan te sluiten in afwachting van de ambulances. Om dit snel en effectief te kunnen doen worden ook zogenaamde 6 minutentrainingen georganiseerd om de hulpverlener te trainen tijdig en op de juiste wijze naar en op de ongevalsplaats op te treden.
‘Groningen Hartveilig’ bedankt bovengenoemde bedrijven en vereniging voor hun spontane medewerking.

Reactie toevoegen