Zwarte rookpluimen en ronkende motoren

Het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Veenkoloniën organiseerde afgelopen zaterdag voor de achttiende keer haar Trekkertrekwedstrijd. De jaarlijkse terugkerende (plattelands) vermaak werd voor de eerste keer gehouden op het Industrieterrein De Gouden Driehoek te Zuidbroek! Er deden boerentrekkers (85) mee en er waren ook professionele deelnemers (15 sportklasse).
Tractoren, toeschouwers (groot en klein), een snackwagen, springkussen, stands en pk's, veel pk's. Dat is Trekkertrek. De wedstrijden waarbij tractoren een flink gewicht zo ver mogelijk over een baan moeten slepen. Liefhebbers uit de wijde omgeving waren zaterdag aanwezig; het was prachtig weer en dus volop genieten. Berdien Kazemier (al 12 jaar commissielid van AJK Veenkolonién) en Leonie Wind, twee fanatieke vrouwen die in het Trekkertrek wereldje hun mannetje staan. “We hebben vandaag zo’n 80 à 100 deelnemers”, vertelt Berdien. „De uitdaging bij deze 'sport' is om over een lengte van 100 meter een enorme bak voort te slepen. De bak biedt gaandeweg steeds meer weerstand. Lukt het om de rit te volbrengen, dan spreekt men van een full-pull. De trekkertrek baan wordt de gehele dag bewerkt met verschillende werktuigen om de baan vlak te maken voor de volgende trekpoging.” Tijdens het evenement werd door zo’n 100 deelnemers gestreden in verschillende gewichtsklassen. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met kleine en grote trekkers, ook het eigen gewicht en de bandenspanning van de trekkers spelen een belangrijke een rol. Er is in Zuidbroek één sleepwagen en één wedstrijdbaan. “Alvorens de  tractoren de baan op kunnen, worden ze gewogen en in de juiste klasse ingedeeld. De tractor wordt technisch gecontroleerd (o..a. hoogte trekhaak), men krijgt een startnummer uitgereikt en dan… de baan op en… strijden om de beker!”, vertelt Berdien.
Eind april zijn de jongeren van AJK Veenkoloniën al met de organisatie van dit gebeuren begonnen. “Een draaiboek maken, hekken regelen, vergunningen, er komt heel veel bij te kijken. Voor anderhalve week terug zijn we met de baan begonnen i.v.m. de natte grond. Gelukkig hebben we hulp van veel vrijwilligers en sponsoren. Zonder al deze mensen was er geen Trekkertrek mogelijk.” 

Reactie toevoegen