Midzomerplantenmarkt/Salviadagen

Op 19 en 20 juli houdt Tuingoed Foltz haar Midzomerplantenmarkt annex Salviadagen. Als houder van de Nederlandse Plantencollectie Salvia zet Foltz deze plantensoort en andere lipbloemigen dit weekend extra in de schijnwerpers. Tijdens de Salviadagen viert de kwekerij in Meeden ook haar 15-jarig bestaan. Er is van alles te beleven: introductie van nieuwe Salvia’s, rondleidingen door de Salvia- en grassentuin, een plantenveiling op zondag, een beeldenexpositie en home made gebak en andere lekkernijen op het terras. De toegang is gratis.
Bob Foltz en Andries Bierling hebben in de 15 jaar dat hun kwekerij bestaat een grote collectie Salvia’s verzameld, die hun plek hebben gekregen in de in 2013 aangelegde Salviatuin, waar Salvia’s worden gecombineerd met andere lipbloemigen en siergrassen. Je vindt er zowel winterharde Salvia’s (b.v. de nemorosa-groep en de keukensalie in tal van varianten), als min of meer vorstgevoelige soorten. Favoriete ‘tuinsalvia’s’ van Bob en Andries zijn onder meer de grootbloemige, blauwpaarse Salvia ‘Amistad’, Salvia confertiflora (diep oranje), Salvia uliginosa (hemelsblauw bloeiend tot diep in de herfst) en de recent geïntroduceerde Salvia ‘Nachtvlinder’ (fluweelpaars). Tijdens het weekend worden ook nieuwe introducties gepresenteerd. Naast de Salvia's toont Foltz op de Midzomerplantenmarkt ruim 2000 andere vaste planten, waaronder prachtige collecties Agapanthus, Echinacea (zonnehoed), botanische rariteiten, siergrassen en bijzondere schaduwplanten.
Op zondagmiddag wordt een plantenveiling gehouden van grote (moeder) planten. Een zeer vermakelijke manier om voor weinig geld bijzondere planten te verwerven. Op beide dagen geeft Andries Bierling rondleidingen door de (Salvia-) tuinen. In de tuinen worden beelden van diverse kunstenaars geëxposeerd, waaronder Alinda Ottens, Moniek Westerman, Jimi Kleinbruinink en René de Boer. 
Op het terras kan de bezoeker genieten van  koffie, thee en home made gebak. 

Reactie toevoegen