Dodenherdenking Noordbroek

De voorbereidingen voor de dodenherdenking 2014 zijn al weer in volle gang. Het huidige concept van de dodenherdenking in Noordbroek is zo’n 7 jaar geleden opgezet door oud huisarts Leo Muller uit Noordbroek, wijlen Willem Hermse en Truus van Kleef uit Zuidbroek. Ze waren destijds ook actief betrokken bij allerlei activiteiten rondom de kerk Noordbroek, zoals het onderhoud van graven en het organiseren van rondleidingen, etc. De nieuwe opzet van dodenherdenking sloeg aan in het dorp. De drie zijn er vanaf het begin in geslaagd tal van organisaties en personen uit het hele dorp bij de dodenherdenking te betrekken.
Zo werden leerlingen van de inspecteur Amerikaschool ook gevraagd mee te werken. Onder de bezielende leiding van juf Frouktje studeerden de leerlingen van de hoogste klassen ieder jaar een lied in die dan tijdens de herdenking in de kerk werd voorgedragen. Om de
continuïteit van de dodenherdenking nieuwe stijl te waarborgen werd de Dorps Advies Raad gevraagd om ook in de organisatie deel te nemen met de bedoeling om na 2 jaren ervaring opdoen de organisatie volledig over te nemen. En dit jaar is dat voor de 5e keer. Evenzovele keren heeft de Dorps Advies Raad Noordbroek de kinderen van groep 8 bij wijze van “dank je wel” voor hun inzet bij de dodenherdenking een excursie aangeboden naar Westerbork. Achteraf zeggen de kinderen vaak dat de excursie een ware levensles is geweest. Begeleider de laatste jaren is Wim Rozema, docent Geschiedenis en Staatsinrichting aan de voormalige Openbare MAVO ‘De Hilgestede’ te Zuidbroek, een enorme kenner op het gebied van de 2e wereldoorlog. Op donderdag 24 april is het weer zo ver. Vanwege het eerste lustrum wil de Dorps Advies Raad dit jaar graag iets extra’s doen voor de Noordbroekster bevolking en dan met name voor onze ouderen, en zo bieden ze op dinsdag 22 april ook de senioren in Gockingaheem, maar dus ook andere be- langstellenden uit het dorp een lezing aan door voornoemde Wim Rozema. De lezing vertelt “Het verhaal van 93 treinen naar het eindstation van de beschaving ….” de joden transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog van Durchgangslager Westerbork, via het station Zuidbroek, naar de vernietigingskampen in Auschwitz, Sobibor, Theresienstad en Bergen – Belsen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom, het is natuurlijk een verhaal over een trieste gebeurtenis maar gedocumenteerd en meeslepend en boeiend vertelt door Wim A.H. Rozema.

Reactie toevoegen