Inspirerende Paascyclus

Van 17 t/m 20 april worden er in de eeuwenoude Petruskerk van Zuidbroek een viertal bijzondere diensten gevierd. Deze vieringen hebben alle betrekking op Pasen.
 
• 17 april – Witte Donderdag
Een bijzondere viering van Schrift & Tafel, waarbij we gedenken dat Jezus als nederige de voeten heeft gewassen van de apostelen, en het Paschamaal vierde met zijn leerlingen. De naam Witte Donderdag komt voort uit het feit dat men op deze dag al eeuwen lang alle beelden die zich in kerken bevinden gaat bedekken met witte kleden.
 
• 18 april – Goede Vrijdag
De liturgiecommissie heeft als uitgangspunt voor deze dienst de 12 kruiswegstaties van Christus genomen. Dit wordt ook wel de Kruisweg van Christus genoemd.
De Kruisweg (Via Crucis of Via Dolorosa in het Latijn) is een onderdeel van de totale traditie van het christelijke Paasfeest. Het is een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Romeinse procurator Pontius Pilatus) tot op de heuvel Golgotha, de plaats van zijn terechtstelling.
Een kruiswegstatie is een schilderij of reliëf dat een scène uit de lijdensweg van Jezus en zijn stervensproces uitbeeldt. Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio, dat het staan of stilstaan betekent. In de rooms-katholieke traditie is het sinds de 15e eeuw ook een godsdienstoefening, die onder andere op Goede Vrijdag plaatsvindt. Tijdens de Kruisweg gaan de gelovigen dan biddend en herdenkend langs 12 zogenaamde kruiswegstaties voorbij. 
In deze dienst is er een projectiescherm waarop verschillende scenes van deze Kruisweg worden getoond. Daarnaast wordt er samen gezongen en is er medewerking van het bekende kleinkoor Schola Cantorum o.l.v. Henk de Vries.
 
• 19 april – Stille Zaterdag, Paaswake
Hier wordt herdacht dat Jezus in deze nacht opstaat. Het nieuw ontstoken Licht, dat binnengedragen wordt in de donkere kerk, staat symbool voor de Opgestane.  
 
• 20 april – Paasmorgen 
Op deze zondag viert de kerk zoals elke zondag de opstanding van de Heer. Een feestelijke morgen waarop we gedenken dat Jezus de weg tot in de dood bereid was te gaan. Het samen beamen van deze weg houdt in dat we duidelijk nee zeggen tegen alle vorm van haat en dood in deze wereld. Met het Paasfeest spreken we de hoop en het vertrouwen uit dat God er is én wil zijn voor iedereen!
Na deze feestelijke dienst, waaraan ook het Interkerkelijk Koor Osterbroek haar medewerking zal verlenen, is er voor een ieder gelegenheid om traditioneel eieren te gaan zoeken!
 
Iedereen is van harte welkom om deze inspirerende Paascyclus mee te maken in het oudste monument van onze gemeente Menterwolde: de Petruskerk van Zuidbroek! 

Reactie toevoegen