Stolpersteine Muntendam

In Muntendam werden op maandagmiddag 7 april Stolpersteine gelegd. De Stolpersteine herinneren aan de Joodse medeburgers uit Muntendam die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Stichting Archief Muntendam heeft het initiatief op zich genomen om 12 joodse medeburgers welke in de tweede wereldoorlog  in concentratiekampen om het leven kwamen te eren met een gedenksteen, op de plek waar ze tot hun deportatie hebben gewoond.
 
 
Onderstaand een verslag geschreven door stagiaire Roan Hinderks (15 Jaar).
Roan heeft deze week een snuffelstage bij Grafisch bedrijf de Bruin in Zuidbroek. Hij volgt zijn opleiding bij de Ubbo Emmius in Onstwedde/Winschoten. Onderstaand verslag is geschreven door Roan.
 
Wat is een stolpersteine?
Stolpersteinen zijn kleine steentjes met een gouden plak erop. Deze steentjes worden geplaatst voor het herdenken van de Joodse mensen, die in de Tweede Wereldoorlog waren gedeporteerd naar concentratiekampen en die nooit meer terug zijn gekomen. Deze Stolpersteinen worden (in Muntendam) geplaatst voor de voormalige woning van deze mensen.
 
Geschiedenis van de stolpersteine
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hitler aan de macht. Hij wou dat alle Joden werden uitgeroeid, dus stuurde hij ze naar speciale kampen; de concentratie kampen. Iedereen die Joods was werd gedeporteerd zelfs als je nog maar een kind was. Bijna niemand overleefde het. Veel later bedacht ene Günter Demnig en nieuw project genaamd Stolpersteine (herinneringsteken/struikelsteen). 
 
Het project Stolpersteinen leggen in Muntendam
Op 7 april 2014 werden er Stolpersteinen gelegd in Muntendam. Hierbij werd er eerst een bijeenkomst in het dorpshuis De Menterne gehouden. Voorzitter van Stichting Archief Muntendam, Ko Boddema, wenste iedereen eerst van harte welkom. Daarna kwam Henk Kalk aan de beurt en die gaf het woord door aan Wim Rozema. Die vertelde een indrukwekkend verhaal over hoe het was om Joods te zijn in de Tweede Wereldoorlog. Daarna ging iedereen naar buiten om samen naar Kerkstraat 6 te gaan, waar de eerste stenen werden gelegd. Henk Kalk vertelde wie de mensen waren die daar hadden gewoond. Drie leerlingen van de basisschool gingen een gedicht voorlezen. Vervolgens werd er door een familielid van de omgekomen mensen een joods gebed opgelezen. 
De stoet mensen ging met elkaar lopend door naar het volgende huis.
 
Het was een indrukwekkende bijeenkomst. Veel inwoners van onze gemeente waren naar de plechtigheid gekomen om eer te betuigen aan de voormalige bewoners. Gunter Demnig plaatste de stenen zelf. Hij heeft in heel Europa al (bijna) 40.000 stenen geplaatst. 
 
Na afloop van de plechtigheid legden leerlingen van de basisscholen witte rozen bij de stenen.
 
Foto: De Stolpersteinen worden gelegd door Gunter Demnig voor de woning op Kerkstraat 6. Op de voorgrond rechts Henk Kalk van Stichting Archief Muntendam.

Reactie toevoegen