Menterwolde Gewoon, de grote overwinnaar

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen heeft in Menterwolde geleid tot forse verschuivingen in de zetelverdeling. Dit is mede te danken aan het succesvolle entree van ‘nieuwkomer’ Menterwolde Gewoon.
 
 
Woensdagavond 19 maart, vanaf een uur of negen werd het al gezellig druk in de foyer van het dorpshuis ‘De Menterne’ in Mun-tendam. Veel Menterwol- mers hadden van de uitnodiging van de gemeente gebruik gemaakt om de bekendmaking van de uitslagen bij te komen wo-nen. Burgemeester Eduard van Zuijlen maakte na het sluiten van de zeven stembureau’s tijdens deze gezellige uitslagenavond de verkiezingsuitslag bekend. Omroep Menterwolde was aanwezig om live verslag te doen.
De spanning was te snijden; maar... Menterwolde heeft gekozen. Van de 12271 inwoners, waarvan 9863 kiesgerechtigden hebben in totaal 5576 Menterwolmers hun stem uitgebracht, het opkomstpercentage is 56,53%. Er is iets vaker blanco/ongeldig gestemd dan bij de vorige verkiezingen. In 2010 werden er 19 ongeldige/blanco stemmen uitgebracht en in 2014, 72 stemmen.
De grote winnaar is Menterwolde Gewoon, de partij van lijsttrekker Jan Velthuis, heeft 4 zetels en stoot daarmee de PvdA van de troon. Die verliest 3 zetels: er blijven er nog maar 2 over. De VVD verliest 1 zetel en komt uit op 2. GroenLinks krijgt ook 1 zetel min-der dan 4 jaar geleden en heeft nu 1 zetel. Kritisch Menterwolde houdt 2 zetels. De SP gaat van 1 naar 3 zetels. Het CDA heeft 1 zetel. De ChristenUnie keert niet terug in de gemeenteraad; ze kregen onvoldoende stemmen om aanspraak op een zetel te kunnen maken.
 
De uitslagen zijn:
Partij van de Arbeid, 539 stemmen; aantal zetels 2
VVD, 802 stemmen, aantal zetels 2
Kritisch Menterwolde, 721 stemmen, aantal zetels 2
Groen Links, 326 stemmen, aantal zetels 1
Socialistische Partij, 1.115 stemmen, aantal zetels 3
CDA, 367 stemmen, aantal zetels 1
ChristenUnie, 266 stemmen, aantal zetels 0
Menterwolde Gewoon, 1.368 stemmen, aantal zetels 4
 
Lijsttrekker Jan Velthuis van Menterwolde Gewoon kan het nog niet helemaal bevatten. “Ik wist dat het goed zou komen, maar dit... super, niet te beschrijven. Ik heb hier geen woorden voor. We hebben ongeveer 5 weken heel intensief campagne gevoerd met een groep, heel gemotiveerde mensen. Echt ouderwets campagne voeren. We gingen huis aan huis. Ik ben supertrots.”
 
Gosse Huizenga, lijsttrekker van de PvdA voelt het als een aardverschuiving. “Het is alsof we een pak slaag hebben gehad. Dit komt volgens mij mede door het landelijk beleid. De kiezer straft PvdA lokaal snoeihard af.”
De PvdA is de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. In de hele provincie heeft de PvdA 43 van de 103 zetels verloren. Er wordt gesproken over een historisch verlies voor de PvdA. Matty Siersema (Kritisch Menterwolde) is niet ontevreden, maar had (stiekem) wel op meer gerekend dan de 2 zetels; Gherie ter Steege (GroenLinks) vindt het heel jammer dat ze voor GroenLinks nu met nog maar 1 raadslid in de gemeenteraad van Menterwolde terugkeren. Mieke Bos (VVD) “We hebben het de afgelopen jaren als VVD goed gedaan. Dan reken je toch op waardering en beloning.” (de VVD verliest 1 zetel); CDA-lijsttrekker Harry Wind had op iets meer stemmen gerekend dan de 366 stemmen die ze nu hebben gekregen; SP-lijsttrekker Lian Veenstra is heel blij met de 3 zetels. Ik had gehoopt op 2 zetels en ben nu heel trots en dankbaar voor het vertrouwen van de bevolking. Ik voel dit als een grote verantwoordelijkheid.”
 
Donderdagavond 20 maart waren een aantal inwoners van Menterwolde en Menterwolde Gewoon zelfs op het landelijk 8 uur journaal (NOS) te zien. Jan Velthuis: “I have a dream is uitgekomen en dat moeten we waarmaken!”
Menterwolde Gewoon mag de collegeonderhandelingen openen. De partij van Jan Velthuis is nu aan zet.
 
Tijdens de openbare raadsvergadering van donderdag 27 maart, aanvang 20.00 uur, zullen de (op) nieuw benoemde raadsleden ge-ïnstalleerd en beëdigd worden.

Reactie toevoegen