Grafpoëzie

De Historische Kring schenkt, via de lezing “Grafpoëzie Menterwolde”, aandacht aan grafinscripties op de zerken van de kerkhoven van Noordbroek, Zuidbroek, Muntendam en Meeden.
Niet alleen zijn de oude kerkhoven door hun ligging en sfeer mede bepalend voor het karakter van onze dorpskernen maar ook zijn het plekken van bezinning waar begrippen als eindigheid en eeuwigheid een diepere betekenis krijgen.
Naast de gebruikelijke aanduidingen van naam, waar en wanneer geboren en gestorven en wie de eventuele partner was, is er soms ook een poëtische tekst toegevoegd die de persoonlijke gevoelens met betrekking tot de gestorvene verwoordt.
Ook een levensbeschouwelijke overtuiging en bevestiging van status van gestorvene kunnen vaak worden opge- maakt uit wat op het graf aan beeld en tekst is aangebracht.
De inscriptie van een grafgedicht op een monument was vanaf de oudheid tot begin vorige eeuw vrij gebruikelijk. De begraafplaatsen op het Groninger land zijn, vergeleken met de rest van Nederland, rijkelijk bedeeld met zerken voorzien van grafpoëzie en Menterwolde maakt daarop zeker geen uitzondering.

Het lezen van een grafschrift uit vervlogen tijd kan de gedachten richting geven. Soms gaat dat vergezeld van een glimlach, vaak gepaard met lichte verwondering, ja zelfs ontroering.
Wat voorgaande geslachten ons aan grafpoëzie hebben nagelaten maakt wel duidelijk dat nu de beleving van het leven na de dood meer pluriform is geworden.
Medemenselijkheid, hoop, liefde en genegenheid blijken echter van alle tijden te zijn.
De algemene ledenvergadering gaat vooraf aan deze voordracht die door onze eigen leden Everhard ten Wolde en Albi Nieuwenhuis in Café Boerderij Mausel te Noordbroek wordt gehouden.

Reactie toevoegen