februari 2010

  • Start met Consulent Activerend Huisbezoek

    Ingezonden: De gemeente Menterwolde streeft ernaar dat het gezinsbudget van haar inwoners met de laagste inkomens, toereikend is om een fatsoenlijk bestaan te leiden. Om die redenen is het minimabeleid van Menterwolde in 2008 herzien. Ook als ouders het niet breed hebben, moeten kinderen kunnen sporten, meedoen aan culturele activiteiten. Kinderen moeten lid kunnen zijn van een (sport)vereniging, ongeacht inkomen.

  • Een warm hart voor kunst op een winterse zondag

    Op zondag 7 februari vindt de Kunstroute Noorder7 plaats. Deze route biedt een inspirerende middag met een gevarieerd aanbod van beeldende kunst en culturele activiteiten, in cultuurhistorische panden op een route door een fraai Oost-Gronings landschap. Zeven professionele Oost-Groningse kunstenaars stellen van 12 tot 17 uur hun ateliers open en geven uitleg over het getoonde werk. Er is een gevarieerd aanbod te zien van hedendaagse beeldende kunst.

  • Vertil u niet!

    Aanstaande donderdag 4 februari: Inloopmiddag voor alle Mantelzorgers! Thema van deze middag is "Vertil u niet!" 
    Deze middag wordt verzorgd door Thuiszorg Groningen en gaat over goede til technieken. Iedereen is van harte welkom van 14.00 tot 16.00 uur in het Jakob Bruggemacentrum, Ouderenwerk Compaen, tel. 698159.

  • Vertil u niet!

    Aanstaande donderdag 4 februari: Inloopmiddag voor alle Mantelzorgers! Thema van deze middag is "Vertil u niet!" 
    Deze middag wordt verzorgd door Thuiszorg Groningen en gaat over goede til technieken. Iedereen is van harte welkom van 14.00 tot 16.00 uur in het Jakob Bruggemacentrum, Ouderenwerk Compaen, tel. 698159.

  • Succesvol 10e Regio Toernooi

    Zaterdag 30 januari werd voor de 10e keer het Regionaal Opstap Toernooi gehouden, deze keer in Winschoten. Deze Opstap toernooien zijn speciaal voor de beginnende judoka's. Voor Judo Ryu deden acht judoka's aan dit toernooi mee. De volgende prijzen waren er te verdelen: Broer Julian Grave en zus Eliza Grave waren de kampioenen van vandaag en mochten allebei een eerste prijs in ontvangst nemen. Twee judoka's mochten met een tweede prijs huiswaarts keren, dit waren: Degnet Norder en Isa Heideveld.

  • Het tiende Regio Judotoernooi

    Judovereniging SHI-HAN heeft zaterdag 30 januari het 10e Regio Toernooi bij Sport centrum Nico Jager. Er waren verschillende kleine judoverenigingen vertegenwoordigd. Er waren ruim 100 beginnende judoka’s aanwezig die leuke wedstrijden lieten zien. SHI-HAN was met 8 judoka’s vertegenwoordigd. De volgende prijzen zijn door deze judoka’s gewonnen.

  • Een kunststof dak, onderhoudsvriendelijk en duurzaam

    Een kunststof dak voor platte en/of (licht) hellende daken heeft vele voordelen. Henk van der Veen van Daktechniek Zuidbroek kan u hierover veel vertellen. Hij werkt al sinds 1988 in de daktechniek en is in 2006 voor zichzelf begonnen. Volgens hem gaat een kunststof dak veel langer mee en vergt het weinig onderhoud.
    Daktechniek Zuidbroek

  • Boekstart en Digibeer

    De bibliotheek start in de gemeenten Pekela en Menterwolde met twee fantastische projecten die taal- en ontwik- kelingsachterstand zullen verminderen. De projecten heten Boekstart en Digibeer. Graag willen wij iedereen uitnodigen om bij het feestelijke startsein aanwezig te zijn. Op dinsdag 16 februari a.s. wordt de openingshande- ling verricht om 14.00 uur in de bibliotheek Muntendam, waarbij wethouder Mario Post aanwezig zal zijn.

  • Stoere jongens voor Haïti

    Na een oproep van school - CBS De Wegwijzer in Zuidbroek - om éénmalig extra zendingsgeld mee te nemen ten behoeve van Haïti, hoeven de jongens niet lang na te denken om spontaan met een idee voor een inzamelingsactie te komen; flessen ophalen. Deze kinderen pakken vrijdagmiddag na schooltijd direct hun skelters met kar om zoveel mogelijk flessen op te gaan halen.
    Wegwijzer Menterwolde

  • BOS op de schaats

    Even niet rekenen, even niet schrijven, maar lekker op de schaats. Dat deden de leerlingen van de Sjaloomschool en De Parel. Enthousiast maakten circa 150 kinderen er een ware toertocht van alsof het de Elfstedentocht was. Met een stempelkaart in de hand of om de nek, reden zij hun rondjes op de ijsbaan in Muntendam. Iedere ronde werd de kaart afgestempeld. Inmiddels hebben alle deelnemers een diploma ontvangen.

  • K de Vries 40 jaar lid van FNV Bondgenoten

    Op woensdagavond 27 januari vierde de Heer K. de Vries zijn 40 jarig jubileum. Namens de bond FNV Bondgenoten afdeling Menterwolde werd hij gehuldigd door de bestuursleden Arie Snijder en Jan Hulshof.
    Dhr. De Vries is begonnen bij diverse kleine loodgieters/verwarmingsbedrijven. Later ging hij naar een groot industrieel installatiebedrijf fa Bokma.
    Jubilaris de Vries Muntendam

  • Avondwandelvierdaagse Noordbroek

    Op 8, 9, 10 en 11 juni 2010 wordt er alweer voor de 11e keer de avondwandelvierdaagse georganiseerd in Noordbroek en omgeving. Het bestuur is druk doende om er weer een geslaagde vierdaagse van te maken. Er worden mogelijk nieuwe routes uitgestippeld, om het nog aantrekkelijker te maken om te gaan wandelen. Het is ook weer mogelijk om één avond mee te wandelen. Nader bericht volgt natuurlijk in de Tussenklappen en op Menterinfo.

  • Uniek kerkconcert

    De Pax Jazzband uit Delfzijl bestaat 30 jaar. Ter ere daarvan geven zij een gratis kerkconcert op zondag 14 februari 2010 in de Protestantse Kerk aan het Molenbergplein in Delfzijl. Ga voor meer informatie naar www.paxjazzband.nl. De Pax Jazzband is in januari 1980 opgericht en vernoemd naar zijn toenmalige repetitieruimte “Hotel Pax” te Delf- zijl.

  • Akkervogels en grauwe kiekendief

    De Vereniging Vrienden van de Heemtuin nodigt u uit voor een beamerpresentatie over akkervogels op 9 februari a.s. Akkervogels en de grauwe kiekendief hebben veel baat bij winterveldjes met graan en in het voorjaar en zomer aan akker- en trioranden met grassen en kruiden. Dat geldt ook voor de grauwe kiekendief. Het is zelfs zo dat het maken van beleid voor akkervogels bij de grauwe kiekendief begonnen is.

  • Techniek tot leven op de Burg. Verkruisenschool

    Afgelopen vrijdag heeft groep 7 techniekles gehad van gastdocent Bert Hesselink. De kinderen hebben ervan genoten, vooral van het praktijkgedeelte. Het was leuk om te zien dat verschillende onderdelen van techniek in theorie al veel terug komen in de eigen methodes, maar het was toch wel even iets anders om techniekles te krijgen van een persoon die er met heel zijn hart in zit.
    Verkruisenschool Muntendam

  • Filmpje op internet doet stof opwaaien

    Een filmpje over de staat van de sporthal en zwembad in Zuidbroek heeft veel stof doen opwaaien. Naar aanleiding van de misstanden in het sportcentrum zijn vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder Ploeger. Deze heeft inmiddels een afspraak met de manager van v/d Valk. Het filmpje is te zien op www.menterwoldeopnieuw.nl/sportcentrum.

  • Peter Pijper, de radiomaker met een stille wens!

    Tot oktober vorig jaar was Peter Pijper uit Muntendam iedere maandagavond bezig met het maken van de Oldambster drei bij omroep Scheemda. Peter was dus actief als presentator en interviewer met Nederlandse artiesten.Of er ook sprake was van zangtalent, ach hij zong wel eens op het cruiseschip waar hij werkte maar verder eigenlijk niet. Tijdens de vaarperiode was er echter een lied dat bij Peter kriebelde namelijk het aloude ‘Baby don't go’.

  • Centrum Zuidbroek meerjarenplan

    Tijdens het vragenuur afgelopen donderdag werden er ook vragen gesteld omtrent het centrumplan Zuidbroek. De in eerste instantie aangestelde onderhandelaar (aangesteld om te onderhandelen met o.a. Bogor, eigenaar van het vm. supermarktpand) heeft zich helaas teruggetrokken en burg. van Zuijlen betreurt dit. Dit levert weer vertraging op. Een nieuwe tussenpersoon oriënteert zich op dit moment of hij/zij mogelijkheden ziet. Zo ja, dan zal deze persoon weer een aantal maanden de tijd moeten worden gegeven.

  • Slaap zacht… Menterwolde!!

    Ingezonden: De politieke campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen is weer in volle gang. Dagelijks verschijnen er artikelen in de kranten en schreeuwerige oproepen van politici die ons weer van alles beloven. Ook in 2006 werd er van alles beloofd, een te mooi Menterwolde om waar te zijn, een frisse wind zou er eindelijk gaan waaien in de gemeente. Want na een paar jaar van overheersende politiek was het nu tijd voor een kritisch geluid, en was het tijd voor daadkracht. Veelbelovend ging de bevolking van Menterwolde naar de stembus. De één stemde op een partij omdat hij dat altijd zo gedaan had, de ander omdat hij tegen het beleid was, iedereen met zijn eigen gedachtegang. Nu 4 jaar later moeten we echter concluderen dat het loze beloftes zijn gebleken in 2006, en dat de oppositie zich in slaap heeft laten sussen door de overheersende partij.

  • Gemeente gaat in gesprek met van der Valk

    Tijdens het vragenuur na de raadsvergadering afgelopen donderdag stelde de PvdA vragen over de situatie van de sporthal bij van der Valk te Zuidbroek. De sporthal is onlangs gesloten i.v.m. lekkage cq. wateroverlast. Al enige tijd zijn er problemen met de voorzieningen (zoals koude douches, weinig verwarming, plassen water in de zaal) en de PvdA wil dan ook weten of de sporthal aan de minimum eisen voldoet. En kan v.d. Valk de sporthal zomaar sluiten?

  • Vol trots zijn we begonnen in het gezondheidscentrum!

    Bedenk een naam voor het nieuwe gezondheidscentrum
    Aan de Europaweg in Zuidbroek, op het bedrijventerrein “De Gouden Driehoek”,  staat een mooi gebouw. Het gezondheidscentrum van Noord- en Zuidbroek is gebouwd in opdracht van Woonstichting Groninger Huis. Voor de eerstelijnszorg van Noordbroek en Zuidbroek biedt het gezondheidscentrum onderdak aan Fysiotherapie Menterwolde, Huisartsenpraktijk Oosterbroek, Apothekerscombinatie Veendam en Thuiszorg Groningen. Namens alle gebruikers kan gemeld worden dat ze erg blij zijn met dit prachtige pand op deze mooie locatie. Alle zorgverleners hebben als doel om nog veel beter samen te werken, het onderling afstemmen van zorg te verbeteren en elkaar te ondersteunen en te stimuleren tot het verlenen van kwalitatief goede zorg.

  • Aanhouding na huiselijk geweld

    De politie heeft zondagavond in een woning in Muntendam een 37-jarige man uit die plaats aangehouden. De politie kreeg een melding dat in de woning geschreeuw kwam en nam polshoogte. Daar troffen ze de verdachte aan die op dat moment zijn 42-jarige partner stevig vasthield. De vrouw verklaarde dat ze door de man door het huis was gesleept en was geschopt en geslagen. In het bijzijn van de agenten bedreigde de Muntendammer de vrouw ook met de dood. De verdachte is ingesloten.
  • Damclub Meeden

    Clubcompetitie Oost Groninger Dambond.
    1e klasse
    Veendam 2 – Meeden 2
    F. de Raad - H. Doedens 1-1
    A. Meester - S. Steenstra 1-1
    P. Wetsema - H. Veltman 0-2
    A. Bolwijn  - G. Kamminga 0-2
    Uitslag 2-6

    Hoofdklasse
    Meeden - Rhederweg
    B. Begeman - A. Kalverboer 1-1
    K. v.d. Laan - G. Schipper 2-0
    S. Doedens - Chr. Kranenborg 0-2
    W. Gernaat - J. Bos 1-1
    Uitslag 4-4 

  • Thuis administratie team Humanitas

    Sinds 2007 is de afdeling Humanitas Veendam-Menterwolde en Pekela bezig met hulpverlening aan mensen die moeite hebben met het beheren van hun uitgaven en de daarbij behorende administratie. Het huidige team bestaat momenteel uit elf leden.
    In de afgelopen drie jaar hebben 85 mensen om hulp gevraagd en blijft het aantal hulpvragen stijgen. Daarom vraagt de thuis administratie nieuwe teamleden voor uitbreiding van haar elftal.

  • Alzheimer Café

    Woensdagavond 17 februari is er weer een Alzheimer Café ditmaal bij Zorggroep Groningen, locatie A.G. Wildervanck, Borgerspark 2  te Veendam. Iedereen die betrokken of iets vragen wil is van harte welkom vanaf 19.30 uur en de koffie staat klaar. Het Alzheimer Café is om de maand in het Woonzorgcentrum A.G. Wildervanck en MFC de Breehorn, tevens een samenwerking met Ouderenwerk en Mantelzorg Compaen. Deze avond is het thema "Omgaan met dementie", een deskundig panel is aanwezig om antwoord te geven op al uw vragen. 

  • Alzheimer Café

    Woensdagavond 17 februari is er weer een Alzheimer Café ditmaal bij Zorggroep Groningen, locatie A.G. Wildervanck, Borgerspark 2  te Veendam. Iedereen die betrokken of iets vragen wil is van harte welkom vanaf 19.30 uur en de koffie staat klaar. Het Alzheimer Café is om de maand in het Woonzorgcentrum A.G. Wildervanck en MFC de Breehorn, tevens een samenwerking met Ouderenwerk en Mantelzorg Compaen. Deze avond is het thema "Omgaan met dementie", een deskundig panel is aanwezig om antwoord te geven op al uw vragen. 

  • Doet het leven soms pijn?

    De vrije baptistengemeente ‘de Ontmoeting’ start in maart in Veendam met Celebrate Recovery (CR), een voor Oost-Groningen uniek, bijbels herstelprogramma. Op 10 februari is er een informatieavond in de bovenzaal van Dukdalf de Reede 1 in Veendam. De bijeenkomst begint om 19.45 uur. De praktijk van het leven leert dat veel mensen het leven moeilijk vinden of met zichzelf overhoop liggen.

  • Aswoensdag in Noordbroek

    Op woensdag 17 februari, Aswoensdag, wordt in de middeleeuwse kerk van Noordbroek het begin van de veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen gemarkeerd met een korte vesper om 19.30 uur. Stilte, inkeer en bezinning zijn hierin de rode draad. De vesper staat nadrukkelijk open voor alle geïnteresseerden.
    Aswoensdag

  • De wereld rond in 3 dagen

    De derdeklassers van het vmbo afdeling zorg & welzijn en economie van de Winkler Prins in Veendam hielden zich 9, 10 en 11 februari bezig met een vakoverstijgend project: ‘De wereld rond in 3 dagen’. De leerlingen werkten samen in groepjes aan het bedenken en opzetten van een cultuurreis naar een bepaald land. Binnen het project komen vakken als geografie, natuur, cultuur, geschiedenis, levensgewoontes en dergelijke van dit land aan de orde.

  • Start veiligheidscampagne provincie Groningen

    Burgemeesters Rehwinkel en Groot onthullen campagne. Je hebt meer in huis dan je denkt. Dat is de pay-off van de regionale veiligheidscampagne die maandag 1 februari van start is gegaan.  In het Provinciehuis in Groningen werd het beeldmateriaal feestelijk onthuld door burgemeester Rehwinkel van Groningen en burgemeester Groot van Delfzijl.
    Veiligheidscampagne

  • Bibliotheek-aan-huis service

    Voor mensen die niet in staat zijn zelf of via gezinsleden boeken te halen, heeft de bibliotheek in Veendam de Boek-aan-huis-service. acHierbij wordt door de klant aangegeven welke boeken hij/zij graag leest, met eventueel advies van de vrijwilligers. De vrijwilligers van de bibliotheek bezorgen de boeken thuis en halen ze ook weer op, het tijdstip wordt in overleg met de klant bepaald. Wilt u gebruik maken van deze unieke service, dan kunt u contact opnemen met Tineke Pattje, telefoonnummer 0598-612091.

  • Gaat het even niet zo soepel en zit het leven tegen? …

    Jacob JongsDan is er nu JONGS.NL. Naar schatting 0,5 à 1% van alle gezinnen of individuen in Nederland kampt met een opeenstapeling van problemen. Deze gezinnen hebben problemen op meerdere leefgebieden. Voorbeelden daarvan zijn:  wonen (dakloos dreigen te worden), financiën, opvoeding, relaties binnen en buiten het gezin (veroorzaken van overlast of huiselijk geweld), school, werk, vrije tijd, huishouding, hygiëne (verwaarlozing of vervuiling), gezondheid (chronische psychiatrische problemen of verslavingsproblematiek) en psychisch functioneren (bijvoorbeeld extreem sociaal isolement). 
    Veel van deze gezinnen hebben een beperkt sociaal netwerk  en te weinig draagkracht om de regie over de hulpverlening zelf ter hand te nemen.  Vaak gaat het om personen en gezinnen die niet open staan voor hulpverlening. Ze hebben meestal wel behoefte aan hulp, maar vragen er niet om.

  • Vincent Buffinga zei vorige week: “Slaap zacht ...Menterwolde !!”

    Ingezonden brief: Bij deze een oprechte reactie.
    “Schreeuwerige oproepen van politici die ons weer van alles beloven.” Ik moet het met Vincent eens zijn, maar het is wel steeds de grootste partij in Menterwolde, die de touwtjes in handen had en beleid ging maken. Dat ze hun beloftes niet ten uitvoer konden brengen, heeft alles te maken met een onzakelijk beleid.
    “Nu vier jaar later moeten we concluderen dat het loze beloftes zijn geweest in 2006."

  • Badmintonclub Dropshot ’74

    Zondag 31 januari heeft de jeugd van DS ’74 weer een geweldige prestatie geleverd. Ze zijn op de eerste plaats geëindigd in poule A. Ondanks dat het team de laatste badmintonwedstrijd thuis heeft verloren (heel spannend) is het alsnog de winnaar van poule A van de startercompetitie.
    Dropshot
    De TOPPERS: Desney Boeckholt, Annemarijn Tamminga, Sander van Unen, Shari Jonker, Frederik Loer en Henrian de Vries.

  • BOS naar GasTerra Flames

    Woensdag 27 januari jl. heeft basketbalvereniging Gasterra Flames een basketbalclinic verzorgd tijdens een woensdagmiddagactiviteit in het kader van het BOS-project. De kinderen die hieraan hebben meegedaan mochten op uitnodiging een basketbalwedstrijd bijwonen van de Flames. Afgelopen zaterdag was het zover.

  • Geslaagd voor het EHBO A examen

    Op woensdag 27 januari jl. hebben op de Europaschool te Muntendam een 11-tal kinderen examen voor het jeugd EHBO A diploma gedaan. Alle kinderen zijn geslaagd. Marije Koolman, Esmee Meringa, Amber Pluim, Quinty Wiebrands, Danique Nannings, Justin Molema, Julian Biek, Anouk Mulder, Danny Krekel, Wesley Velt en Juliette Eefting van de Europaschool  mochten na afloop van het examen hun diploma in ontvangst nemen. Bij deze gelegenheid waren ook diverse ouders aanwezig.

  • Weer succes voor Toveroos

    Na eerst voor een volle zaal in Zuidbroek te hebben gespeeld, was afgelopen zaterdag de Klipheerd in Noordbroek aan de beurt. Vol van vertrouwen maar toch ook wel met spanning keek Toveroos naar deze avond uit. Er werd weer gewaarschuwd voor gladde wegen. Volgens voorzitter Sinus Schuiling hield men er toch wel rekening mee dat dit veel mensen thuis zou houden. Deze angst bleek ongegrond. Voor een volle bak speelde men De groeten van de Veluwe.

  • VVD Menterwolde zegt: Nieuw ziekenhuis hoort op Gouden Driehoek

    VVDVVD Menterwolde ziet geen betere plaats voor het nieuwe ziekenhuis dan bedrijvenpark "De Gouden Driehoek". Het ziekenhuis, dat in de plaats moet komen van het Lucas Ziekenhuis te Winschoten, zou daarmee een ideale ligging hebben voor wat betreft bereikbaarheid en eventuele latere uitbreiding. Bedrijvenpark "De Gouden Driehoek" ligt pal aan de A7 en de in de nabije toekomst te verdubbelen N-33.
    Jan Batelaan, lijsttrekker VVD Menterwolde: "Wij zien eigenlijk alleen maar voordelen voor het nieuwe ziekenhuis en haar patienten indien de vestiging op "De Gouden Driehoek" zou plaatsvinden. Bereikbaar per spoor, een motel om de hoek voor familie die wil overnachten, ideale bereikbaarheid voor heel Oost-Groningen en brandweer op een steenworp afstand wat betekend dat het ziekenhuis hier slechts kleine voorzieningen voor hoeft te treffen. Ook indien in de toekomst het Refaja uit Stadskanaal, het Delfzicht en dit nieuwe ziekenhuis meer willen gaan samenwerken is dit dé plek!